Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland voerde in 2019 minder groenten en fruit in

Nadat de Russische import van verse groenten en fruit in de voorgaande jaren een herstel liet zien na de invoering van de boycot in 2014 is deze in het afgelopen jaar toch weer gedaald. Vergeleken met 2018 is er in het afgelopen jaar 4% minder ingevoerd. De import van verse groenten bleef wel op hetzelfde peil als in 2018. De import van verse fruit kromp in het afgelopen met 5%. Opvallend was dat er een einde kwam aan de steeds groeiende import van bananen. Verder viel vooral de sterke krimp van de import van zowel appelen (-17%), peren (-16%) en perziken/nectarines (-15%) op. Mandarijnen is na bananen het tweede Russische importproduct. De import was nog nooit zo groot als in het afgelopen jaar, De import van grote producten als tomaten, sinaasappelen en druiven was wel weer kleiner. Producten waarvan in 2019 duidelijk meer werd ingevoerd waren vooral uien en kool. Groeiers onder de kleineren producten zijn avocado’s en mango’s.

Wereldwijd de derde importeur
De 7 miljoen ton verse groenten en fruit die vorig jaar in Rusland werd ingevoerd is vergeleken met de jaren voor de importboycot van vooral EU landen zo’n 1,5 miljoen kleiner. Met deze hoeveelheid is
Rusland na de Verenigde Staten en Duitsland toch nog altijd ’s werelds derde importland van verse groenten en fruit.

Einde aan groei import uit China
Bij de landen is bananenleverancier Ecuador de grootste, gevolgd door Turkije en China.. De import vanuit China kromp met maar liefst 10%. Daarmee kwam een abrupt eider aan de gestage groei van de import van Chinese verse groenten en fruit. Vooral de import van Chinese appelen duikelde omlaag in het afgelopen jaar. Ook van mandarijnen en tomaten werd in 2019 in Rusland aanzienlijk minder uit China ingevoerd. Chinese producten die het in 2019 goed deden op Russische markt waren grapefruits, kool en paprika’s.



Weer steeds meer uit Turkije maar niet zoveel als verder terug
Turkije kon in het afgelopen jaar wat meer in Rusland afzetten dan in 2018 maar zoveel als in 2013 t/m 2015 was het niet. Bij de import uit Turkije zijn mandarijnen veruit het belangrijkste product. Nadat
de import van dat product in 2018 fors daalde, werd er in het afgelopen jaar weer ongeveer evenveel ingevoerd als in 2017. De invoer van Turkse druiven kelderde in 2018 ook sterk. In het afgelopen jaar was er sprake van een gedeeltelijk herstel. De import van Turkse citroenen liep vorig jaar terug.

Schommelingen bij import van tomaten
Er werden in 2019 opvallend veel Turkse tomaten ingevoerd. Rusland voert de meeste tomaten in uit Oezbekistan. De hoeveelheid bleef in 2019 stabiel. Daar stond een aanzienlijke krimp tegenover van de tomaten import uit China, Marokko en Wit Rusland.

Importstroom via Wit Rusland krimpt maar nog altijd groot
In 2019 werd er nog altijd bijna 300.000 ton verse groenten en fruit Wit Rusland ingevoerd maar vergeleken met 2018 was het bijna 40% minder terwijl daarvoor nog meer verse groenten en fruit via
dat land Rusland binnen kwam. Tomaten, peren, peen en appels zijn de belangrijkste producten maar het assortiment dat via Wit Rusland wordt ingevoerd, is heel breed.
Wat overigens opvalt, is dat Polen in het afgelopen jaar aanzienlijk meer verse groenten en fruit naar Wit Rusland heeft uitgevoerd dan in 2018, nl. 340.000 ton in 2019 en 290.000 ton in 2018. In 2016 was
dat veel meer, nl. bijna 700.000 ton. Voor twee derde gaat het om appelen.

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com 
fruitvegfacts@gmail.com 

 

Publicatiedatum: