Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Minister Schouten:

"Buitenlandse aankopen van Nederlandse landbouwgronden geen aanleiding tot zorgen"

De Nederlandse landbouwgronden zijn voorlopig bijna uitsluitend in Nederlandse handen. Minister Schouten schrijft in een Kamerbrief dat ze de buitenlandse aankopen van landbouwgronden in kaart heeft gebracht en dat die cijfers geen aanleiding geven tot acute zorgen. 

"De buitenlandse aankopen van Nederlandse landbouwgronden zijn relatief kleinschalig. In de jaren 2015-2017 is jaarlijks gemiddeld ongeveer 1100 ha landbouwgrond aangekocht door, veelal Europese, buitenlandse ingezetenen (ca. 0,06% van alle landbouwgronden). Hierbij is geen stijgende trend waargenomen. Het risico op snelle overname van grote gedeelten van de Nederlandse landbouwgronden lijkt eveneens beperkt."

"Uit cijfers van de agrarische grondmarktmonitor van Wageningen Economic Research (WEcR) en van het Kadaster blijkt dat jaarlijks maar ongeveer een procent van de landbouwgronden buiten de familie van eigenaar veranderen. Daarnaast is het eigendom van Nederlandse landbouwgronden gefragmenteerd waardoor grote transacties van aanzienlijke stukken land niet voor de hand liggen. De kans dat via vennootschappen grote posities in het Nederlands landbouwareaal zijn ingenomen, is ook klein", schrijft Schouten.

Van de ruim 2 miljoen hectare landbouwgrond is 85% in handen van een groot aantal natuurlijke personen (voornamelijk agrariërs). Private niet-natuurlijke personen (vennootschappen) bezitten ongeveer 8%. Daarmee is het door de WEcR en kadaster gesignaleerde risico dat via vennootschappen aanzienlijke buitenlandse posities zijn opgebouwd ook beperkt.

Kringlooplandbouw
Desondanks belooft ze de situatie wel te blijven monitoren, omdat ze wil voorkomen dat landbouwgrond ten koste van Nederlandse boeren grootschalig buitenlands wordt aangekocht. "Het belang van grond wordt nog belangrijker door de overschakeling naar kringlooplandbouw. Kringlooplandbouw vraagt voor gelijkblijvende opbrengst in veel gevallen meer ruimte en dus ook grond. Het belang om de Nederlandse landbouwgrond te behouden voor Nederlandse boeren spreekt daarmee voor zich."

Een overzicht van de cijfers lees je hier.

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven