Amerikaanse uientelers zeggen dat ze niet kunnen concurreren met de prijs van uien die uit Canada worden geïmporteerd. De telers willen dat de Amerikaanse overheid uitzoekt waarom de Canadese uien zo goedkoop zijn. Shay Myers, die uien in Oregon en Idaho teelt, zegt dat zijn winst in 2019 daalde met 25% omdat klanten kozen voor het Canadese product.
Bijna 5.000 kilometer oostelijker, in New York, zegt uienteler Chris Pawelski, dat goedkope Canadese uien de markt overspoelen waardoor hij geen ui meer verkoopt. "Dit kan me de kop kosten. Hoe kan ik mijn bedrijf voortzetten als ik mijn rekeningen voor het seizoen 2019 niet kan betalen?"
De prijzen voor Canadese uien zijn zo laag dat sommigen in de sector het vermoeden hebben dat de Canadese regering de telers subsidieert, wat verboden is door de Wereldhandelsorganisatie.
James Watson van de Canadese overheid spreekt dit vermoeden echter met klem tegen: “Canada heeft geen goederen-specifieke programma's om de uiensector te steunen en verstrekt geen uitvoersubsidies aan zijn groentensector. Als onderdeel van het WTO-besluit van Nairobi werden de Canadese exportsubsidieverplichtingen voor groenten in 2016 geëlimineerd."
Wat is dan de verklaring voor de lage uienprijs volgens Watson? "Telers in heel Canada hebben toegang tot een reeks hulpprogramma's voor bedrijfsrisico's die de levensvatbaarheid van hun bedrijf bedreigen en die hun capaciteit om te beheren te boven gaan."
Greg Bird, directeur van het Michigan Onion Committee, zegt dat Canadese telers toch een vorm van hulp moeten krijgen: ,,Onze uienprijzen staan onder grote druk dat het onmogelijk is dat Canadese telers niet een of andere soort subsidie krijgen.”
Bron: gephardtdaily