Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nashik, India

Uientelers willen compensatie van € 0,05/kg voor een periode van 45 dagen

Volgens handelaren uit Nashik is momenteel bijna 70-80% van de uienteelt exportwaardig, maar de voorraadlimieten bemoeilijken de export. De uientelers in Nashik streven naar een compensatie van      € 0,05/kg voor de periode van 1 februari tot 15 maart voor de vertraging in het besluit van de regering om het exportverbod in te trekken.

Bharat Dighole, voorzitter van de Maharashtra State Onion Growers' Association, wees erop dat de overheid al enorme verliezen voor de telers had veroorzaakt door de uienexport te verbieden. Ondanks de druk om het verbod op te heffen werd dit uitgesteld tot 15 maart. Daarom streeft de vereniging naar compensatie van overheidswegen van € 0,05/kg voor een periode van 45 dagen. Bovendien zou de overheid het bedrag rechtstreeks op de bankrekeningen van de telers moeten storten. De vereniging heeft de belastingdienst in Nashik aangeschreven.

Bijna vijf maanden na het verbod op de uienexport heeft het ministerie van handel verklaard dat het verbod vanaf 15 maart zal worden opgeheven. De minister van handel, Piyush Goyal: "De regering zal de uienexport in het belang van de telers vanaf 15 maart toestaan. Dit zal hun inkomen verhogen." Op 29 september vorig jaar had de regering de export verboden en voor het hele land een voorraadlimiet voor uien ingesteld om de prijzen van de belangrijkste oogst, die in de aanloop naar de verkiezingen in Maharashtra en Haryana zo sterk waren gestegen, omlaag te brengen.

De aanpak volgde nadat prijzen die € 0,93/kg haalden in Delhi als gevolg van aanbodonderbrekingen na overstromingen in sommige staten. In december vorig jaar haalden de prijzen € 1,87/kg in bepaalde delen van het land. Het besluit van de overheid om het verbod op te heffen, werd veroorzaakt door een scherpe daling van de prijzen als gevolg van de grote zomeroogst, maar lang bleef onduidelijk wanneer de export zou worden hervat.

Bron: financialexpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven