Andrej Pieterson (Troostwijk): "Komende driekwart jaar is de kans om te cashen met een machine groot"

Online veilingen AGF-verwerkingsmachines nemen een vlucht

Tholen - Een meloenschiller uit Noord-Holland die een nieuwe eigenaar vindt in Tunesië of een wortelsnijder die een tweede leven krijgt in Oost-Europa? Voor Troostwijk Auctions is het gesneden koek. Het bedrijf verzorgde het afgelopen jaar 394 veilingen in de voedingsmiddelenindustrie, waarvan een groot deel in de AGF-verwerkende industrie.

"We krijgen enorm veel aanvragen vanuit deze sector", vertelt Andrej Pieterson, account manager voor de voedselverwerkende industrie. "Enerzijds wordt dit gestimuleerd doordat er veel nieuw wordt gebouwd, gedreven door een wens naar verregaande automatisering. Anderzijds zien we bijvoorbeeld ook dat door droogte er minder grondstoffen van het land komen, waardoor de productiecapaciteit van bedrijven te groot wordt."

"Ook zien we dat productiegebieden zich verplaatsen naar andere landen. Daarbij zorgen stijgende economieën in Centraal- en Oost-Europese landen ervoor dat er geld vrijkomt om machines aan te schaffen, veelal geholpen door subsidies vanuit de Europese Unie", vertelt Andrej. "Die vraag en aanbod kunnen wij goed bij elkaar brengen. Zelf zijn we in nagenoeg elk Europees land met eigen kantoren gevestigd, maar we verkopen aan 158 landen. De grotere machines worden vaak in Europa of net daarbuiten verkocht, maar kleinere machines of onderdelen gaan echt de hele wereld over."

"Ruim 90% van de veilingen die wij verzorgen, vindt plaats op vrijwillige basis. Bij veel bedrijven in de groentenverwerkende industrie staan er wel een paar machines in een hoekje. Voor de grote AGF-verwerkers vaak een reden om eens in de paar jaar opruiming te houden door middel van een veiling. Soms wordt er gedacht dat een oude machine nog weleens van pas zal komen, maar je ziet in de praktijk dat die vaak niet meer passen in het hygiënisch ontwerp van de nieuwe productielocatie", constateert Andrej.

"Reden voor Nederlandse en Belgische bedrijven om een machine via een veiling te kopen is vaak omdat mensen zo op een voordelige manier een gebruikte machine uit willen testen. Daarnaast heeft het ook veelal met schaarste te maken. Waar bij machinefabrikanten enkele maanden levertijd normaal is, kun je er bij ons direct over beschikken. Het duurt hooguit twee weken tot de veiling voorbij is."

Een recente ontwikkeling is dat door het Coronavirus veel Italiaanse machinefabrikanten momenteel stil liggen. "Met name op RVS-gebied komt er veel uit Noord-Italië. Dit gaat zeker effect hebben op de markt voor de korte en middellange termijn, zowel van de onderdelen als de complete machines. Hierdoor gaan de gebruikte machines ook weer een hogere waarde vertegenwoordigen. Kortom, als je machines liquide wilt maken, dan is de komende driekwart jaar de kans om te cashen groot."

Voor meer informatie:
Andrej Pieterson
Troostwijk Auctions
Tel.: 06-22 93 46 97
a.pieterson@troostwijkauctions.com
www.troostwijkauctions.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.