Groententeelt in Niedersachsen: uien en komkommers het meest geteeld

In 2019 teelden 774 landbouwbedrijven in Niedersachsen op een oppervlakte van 20.416 hectare groenten, blijkt uit gegevens van het bureau voor de statistiek van de deelstaat (LSN). Daarbij oogstten ze 531.139 ton groenten.

Met een oogst van 137.172 ton maakten consumptieuien bijna één vierde van de totale oogst uit, hoewel ze op slechts iets meer dan één achtste van het areaal groeiden. Daarmee steeg de uienopbrengst van 43.280 ton per hectare in 2018 naar 48.120 ton per hectare in 2019. Meer dan de helft van de uien stamde uit de regio Lüneburg, oftewel de districten ten noorden van Hannover en ten oosten van Bremen, waar ook ongeveer de helft van het areaal lag.

Komkommers domineren de kassenteelt
De komkommer, groente van het jaar 2019/2020, werd in een duidelijk kleinere omvang geteeld. Zelfs als je de augurkenteelt meetelt, besloeg de komkommer- en augurkenteelt slechts 0,33% procent van het totale groentenareaal. In de vollegrondsteelt zelfs slechts 0,14% van het areaal. Als je uitsluitend kijkt naar de bedekte teelt in kassen en begaanbare tunnels stond de komkommer ver vooraan: bijna twee vijfde van het overdekte groentenareaal werd gebruikt voor de komkommerteelt: 37,8 hectare van in totaal 96,7 hectare.

De komkommer leverde in de kas bovendien de hoogste opbrengst van alle groentensoorten op met 536.300 ton per hectare. Hierdoor werd er ondanks het geringe areaal een goede oogst bijeen werd gebracht: bijna 20.354 ton komkommers – dat is nog steeds 3,6% van de totale groentenoogst. Telt men de 2.197 ton geoogste augurken mee, dan komt met op circa 4% van de totale groentenoogst.

25% bio-aandeel
Bijna één vierde van alle groententeeltbedrijven in Niedersachsen werkt volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Ongeveer één tiende van het areaal en de oogst in Niedersachsen voldeed aan deze richtlijnen.

Bron: LSN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.