Ron Spaans, Broer B.V.:

"Grote kansen voor plantuien in groeiende biologische sector"

Tholen - “Bio gaat in de uien een groot ding worden. Supermarkten switchen naar biologisch product en willen jaarrond product in de schappen. Er liggen grote kansen voor plantuien. Het wordt steeds belangrijker dat we biologische rassen op de markt zetten.” Aan het woord is Ron Spaans, accountmanager bij Broer BV. “In de toekomst zullen steeds meer biologische uientelers gebruik gaan maken van biologisch uitgangsmateriaal. Afnemers vragen om jaarrond product en plantuien zijn hier zeker onderdeel van.”

Aansluiting in de keten
Vorig jaar zetten Broer BV, Bejo, De Groot en Slot samen met Bouma Biologisch Pootgoed onder de naam Organic Quality Inside een samenwerking op om de keten van biologische plantuien in een organisatie samen te vatten. “We proberen altijd de veredeling, productie en verkoop in een bedrijf te hebben. Dat zijn we vanuit de conventionele tak gewend en dat wilden we ook voortzetten met de steeds groter wordende biologische sector.”

Bouma zal met zijn team zorg dragen voor de teelt van goede kwaliteit biologische eerstejaars plantuien volgens het protocol van Quality inside. Broer houdt zich bezig met de opslag, verwerking en verpakking en logistiek van deze plantuien. Bejo verkoopt de biologische BGS (Bejo/De Groot en Slot) plantuien exclusief in Europa. Bij de productie van de uien met het label Organic Quality Inside worden de protocollen van Quality Inside, Naktuinbouw en Skal Biocontrole gebruikt. “Zo krijgen bijvoorbeeld alle biologische plantuien een warme lucht behandeling van 42 graden ter bestrijding van koprot en meeldauw.”

Plantuien en zaaiuien
Ron merkt dat er meer telers overschakelen naar biologische teelt, niet alleen in Nederland, ook in de landen om ons heen. “Zeker in West-Europa blijft de vraag naar bio-uien stijgen. Het areaal in Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken en Duitsland groeit nog steeds.” Volgens Ron is er in de biologische sector ook meer vraag naar plantuien door de teeltmethode. “Zaaiuien zijn in sommige stadia van groei erg gevoelig voor onkruid wieden. Plantuien zijn iets makkelijker in de onkruidbestrijding. Zo heb je met plantuien de mogelijkheid om machinaal te wieden, wat besparingen oplevert qua personeelsinzet.”

Het ras Boga

Resistentie en tolerantie
“Het mooie van alles in eigen hand hebben, is dat we kunnen maken wat de klant wil. De laatste jaren is er bijvoorbeeld veel vraag naar resistentie voor meeldauw en bodemgebonden ziektes. Daar zijn we mee aan de slag gegaan en inmiddels hebben we de eerste rassen op de markt gebracht.” In totaal telt het assortiment voor de biologische teelt acht rassen: Boga, Troy, Jetset, Centurion, Radar, Red Light, Redlander en Red Baron. “Redlander en Boga zijn hoog resistent tegen meeldauw. Nu zijn de veredelaars bezig met een vroeger ras met meeldauwresistentie. Ook breiden we het assortiment in rassen uit die sterk tegen bodemgebonden ziektes zijn als fusarium.”

Verder willen de partijen een plantui introduceren die geschikt is voor lange bewaring. “Er is altijd vraag naar bewaarbare uien. Ook plantuien zijn hier geschikt voor mits men de juiste rassen teelt en teeltwijze hanteert. Hier zijn we druk mee bezig.”

Voor meer informatie: 

Broer B.V.
Ron Spaans
+31 (0) 228 591 394
r.spaans@broerbv.nl
www.broerbv.nl 
www.qualityinside.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.