Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Verkoop Hollandse uien in hoogste versnelling door Corona-virus en naderende Ramadan"

Tholen - Van een relatief saaie stemming is de uienmarkt in een week tijd overgeschakeld in de hoogste versnelling. "Het blijven uien zeggen we dan altijd, maar dat een virus zo'n effect kon hebben had ik niet voor mogelijk gehouden. Iedereen die normaal naar een restaurant gaat, gebruikt nu blijkbaar uien in zijn maaltijd", constateert Lindert Moerdijk van MSP Onions uit Nieuwdorp."Alle sorteerders draaien nu op volle capaciteit en op ieder uienbedrijf staat het terrein vol met vrachtwagens. Elk dorp in Europa is aan het hamsteren geslagen en het lijkt wel of iedereen maar geadviseerd is om uien of knoflook te kopen. Als je ziet hoeveel uien er weggaan, snap ik dat er een run op WC-papier is ontstaan", vertelt de exporteur. "Maar laten we hopen dat dit virus de sector niet verder gaat verlammen zodat de voedselvoorziening door kan blijven gaan."

"Gelukkig hebben we voldoende - en kwalitatief goede - uien beschikbaar, maar zo slinkt de voorraad ook rap. De zorg was in eerste instantie of we een weekexport van 20.000 ton uien nog wel zouden halen, maar dat gaat op deze manier makkelijk lukken. Naast de extra vraag vanwege het Corona-virus zie je namelijk ook de traditionele sterke vraag in aanloop van de Ramadan loskomen. De prijs zit hierdoor ook in de lift en is inmiddels voor alle maten gestegen naar zo'n 25 cent in de baal. Een goede ontwikkeling voor de telers dat de bewaring wordt beloond", aldus Lindert.

"Natuurlijk heeft het virus wel effect op de bedrijfsvoering. Zo hebben we in de fabriek de nodige hygi├źnemaatregelen getroffen. We volgen het nieuws op de voet en passen de maatregelen aan waar nodig", vertelt Lindert, die als slot ook nog een nieuwtje heeft. Na enkele maanden van testen beleeft de nieuwe, geautomatiseerde uienverwerkingsfabriek van MSP namelijk deze week een primeur als de eerste uien worden verpakt.

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Uienhandel
lindert.moerdijk@msp-onions.com 
www.msp-onions.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven