Géén opheffing Rusland-boycot agrarische producten

Gisteren verscheen een bericht van het Russische persbureau TASS dat het embargo voor bepaalde producten voor een maand zou opheffen. Toen werd er getwijfeld aan de juistheid van het bericht en ging bij de Nederlandse exporteurs niet gelijk de vlag uit. GroentenFruit Huis geeft nu aan dat er vanuit Moskou is bevestigd dat er géén opheffing komt van de boycot.

Op donderdag 19 maart kondigde de Russische premier Mikhail Mishustin een versoepeling van de invoer aan als gevolg van de coronacrisis. Hij verwees in zijn toespraak naar essential restricted goods (en niet naar sanctioned goods) en noemde de uitbreiding van het aantal green corridors, het verlagen van invoertarieven en versoepeling van de veterinaire en fytosanitaire procedures als voorbeeld. De Russische autoriteiten lieten al eerder weten dat vanwege het beperkt aantal vluchten en de druk op het logistieke en transportsysteem een kopie van het fytosanitaire en veterinaire certificaat bij aankomst volstaat in plaats van het origineel.

Berichtgeving in de media
De term essential goods in de toespraak van de premier is echter blijven hangen met als gevolg dat in de media afgelopen dagen werd verwezen naar Russische wetgeving (Decree) van juli 2010. In deze Decree wordt namelijk gerefereerd aan een lijst van essential goods, waaronder producten als consumptieaardappelen, boter, vlees en bepaalde soorten groenten en fruit.

Nieuwe wetgeving
De verwachting is dat er naar aanleiding van de toespraak van premier Mishustin op korte termijn nieuwe wetgeving wordt gepubliceerd. De vraag is of (een deel van) de eerdergenoemde lijst essentiële voedselproducten in de Decree van juli 2010 ook deel uit zal maken van een mogelijk nieuwe Decree.

Ambassade volgt kwestie nauwlettend
De Russische Douanedienst en het ministerie van Industrie & Handel zijn de instanties in Moskou die in principe met een wetgevingsvoorstel moeten komen. Vooralsnog is op de officiële sites van betrokken Russische overheidsinstanties geen nieuwe wetgeving gepubliceerd. De Nederlandse ambassade en de EU-Delegatie in Moskou blijven de kwestie nauwlettend volgen en zullen hierover rapporteren.

Voldoende voorraden voedsel
Vertegenwoordigers van de Russische autoriteiten en private sectororganisaties lieten afgelopen dagen weten dat de Russische Federatie komende maanden over voldoende voorraden voedsel beschikt. De kans op een opheffing van de Russische tegensancties op agrarische producten uit de EU wordt vooralsnog klein geacht.

Tijdelijk exportverbod bloemen en granen
Rusland heeft in het kader van de recente corona-ontwikkelingen de export van meel (bloem) en graanproducten vanaf 20 maart voor een periode van 10 dagen verboden.

Volgens woordvoerder Tom Hoven van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft Rusland een administratieve versoepeling doorgevoerd. "Er zijn nu green routes wat bijvoorbeeld betekent dat een kopie van een importcertificaat nu voldoende is in plaats van verplicht het origineel. De tegensancties vanuit Rusland zijn niet opgeheven. RVO.nl volgt de ontwikkelingen in Rusland nauwgezet", zo meldt hij bij Nieuwe Oogst

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België grijpt het moment aan om te vragen dat de politiek de mogelijkheid onderzoekt of het Russisch embargo op Europese voedingsmiddelen tijdelijk opgeheven kan worden.  “Het Russisch embargo, dat dateert van augustus 2014, treft de Vlaamse land- en tuinbouwers nog steeds hard. Wij vragen aan minister-president Jan Jambon dat hij meteen de nodige stappen zet om in te spelen op het openstellen van de Russische markt voor producten van bij ons. Vanuit zijn bevoegdheid als minister van Buitenlandse Zaken en voogdijminister van ons exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) is hij daarvoor uitstekend geplaatst”, zo meldt Vilt.

Ook aan de federale minister voor Buitenlandse Zaken Philippe Goffin vraagt ABS dezelfde inspanning. “Wij hopen dat alle diplomatieke contacten aangegrepen worden en dat de minister zich rechtstreeks richt tot de Russische overheid om alle belanghebbenden in België maximaal te laten inspelen op deze opportuniteit”, aldus de landbouworganisatie. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven