Rien Paans (Verfru): "Aanleveringsproblemen door slecht weer, virusuitbraak en minder werkers"

Overstromingen Murcia, veel regen Alicante en sneeuw Canarische Eilanden

Tholen - Niet voor het eerst trekt er noodweer over de Spaanse teeltgebieden. Slechte weer trekt over delen van Spanje waardoor het dusdanig regent op sommige plaatsen dat de rivieren weer overstromen en de straten blank staan zoals in Murcia.

In het zuiden van de provincie Alicante heeft men ook te maken met de gevolgen van een nieuwe Dana of Gota Fria die over het land trekt. Op de Canarische Eilanden is op de hoogste delen sneeuw gevallen, zo meldt Spanje Vandaag.

Op sommige plaatsen in Murcia is meer dan 100 liter/m2 regen gevallen terwijl dat in de provincie Alicante meer dan 50 liter/m2 was in de Marina Alta en Vega Baja deelregio’s. Ook in de provincie Valencia en Almería is veel regen gevallen maar zijn de rivieren nog niet uit hun oevers getreden.

Op de Canarische Eilanden heeft men al enkele dagen te maken met slecht weer, niet dat dit veel invloed heeft op het toerisme want ten tijde van de corona-crisis is dat compleet stilgelegd. Naast de regen en wind waren er ook lage temperaturen waardoor er sneeuw viel op de hoogste delen van Gran Canaria en Tenerife.

Leveringsproblemen
De Nederlander Rien Paans, die al 12,5 jaar vanuit Tarragona actief is in de afzet van Spaanse groenten naar Nederland en België, vertelt dat er door de weersomstandigheden in Lorqui en omgeving, maar ook in Caravaca de la Cruz veel verliezen zijn geleden. Richting Lorca heeft het wat minder geregend.

"Daarnaast zien we ook problemen in de aanlevering ontstaan vanwege het virus. In Noord-Spanje (Teruel) zijn diverse bedrijven gesloten. De industrie oogst daar zelf wat mogelijk is en heeft daar de machines voor, waardoor die producten (met name bloemkool) uit de handel gaan.

In de Ebro Delta zie je ook grote problemen met het aanbod van personeel. Bij sommige bedrijven is slechts 20/25% van het personeel aan het werk. Ook de situatie in Catalunya is hevig vanwege de besmetting, dus dat levert telers best wat problemen op om de producten op tijd te kunnen oogsten."

Voor meer informatie:
Rien en Arthur Paans
Verfru Europe
Mob Rien: +34 669221480
Mob Arthur: +34 639546103
rien@verfrueurope.com 
arthur@verfrueurope.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven