afvalverwerkers zien na stijging vraag uit sierteelt ook glasgroenten deze week volgen

Telers bestellen extra containers om product te storten

Tholen - Het zijn bizarre tijden en daardoor gebeuren er ook ongebruikelijk dingen. Zo worden er, en dat doet iedereen in de sector pijn, verse, gezonde producten gestort. In eerste instantie vooral uit de sierteelt, maar sinds deze week met name ook komkommers, zo bevestigen de afvalverwerkers Attero en Renewi de geluiden die vanaf deze week naast de sierteelt ook uit de AGF-handel kwamen.

"Wij zien dat tuinders containers zijn gaan bijbestellen", vertelt Victor Vijfvinkel van Renewi. "Eerst vooral siertelers die hun product niet meer naar de veiling brengen, maar het storten en naar ons toe laten komen. Maar eind vorige week kregen wij ook de eerste containeraanvragen uit de glasgroenten en dat is deze week doorgezet."

Sierteeltaanbod hoog, minder aanvoer uit retail/horeca
Bij Attero, eveneens een grote afvalverwerker, zien ze eveneens een stijging van het GFT-aanbod, vertelt Robert Corijn. "Wij hebben slechts een beperkt beeld, maar wat wij zien is dat we uit de retail minder aanvoer krijgen en helemaal niet meer uit de horeca die gesloten is. Er is in supermarkten minder product dat over datum is en dat wordt verwerkt tot 'supermarktmix' voor vergistingsinstallaties voor productie van groengas en compost."

Het aanbod rechtstreeks vanuit kwekerijen is bij Attero 'stabiel'. Wel is volgens Robert het aanbod aan sierteeltproduct, en vooral bloemen, hoger. Voor de hand ligt hier dat dit komt door de enorme afzetproblemen waarmee de sector momenteel te maken heeft. 

Mensen en materiaal genoeg voor verwerking
Zowel Attero als Renewi kunnen de gestegen aanvoer momenteel prima aan. "Uit bepaalde sectoren is de aanvoer nu minder, dus kunnen we de stijging vanuit de tuinbouw nog goed opvangen zowel qua materiaal als qua mensen", aldus Victor. "Al merken we dat met name de vraag naar grote containers erg groot is."

"Wel zijn we ook gebonden aan een maximum tonnage per locatie, maar de toekomst moet uitwijzen of dat een probleem gaat worden. Laten we hopen dat deze bizarre situatie snel weer stopt en het product niet langer doordraait en bederft."

Droogt afvalstroom uit verse AGF snel weer op?
Een tweede hamstergolf, die mogelijk volgende week volgt, zou eventueel kunnen helpen de AGF-afvalstroom weer te stoppen. De grote voorraden die als gevolg van de eerste hamstergolf ontstonden hadden tot gevolg dat deze week de vraag naar AGF afnam in bepaalde productgroepen. Nu die voorraden verwerkt zijn, zou de vraag volgende week mogelijk weer moeten toenemen en is er, misschien, minder noodzaak tot storten.

Voor meer informatie:
Renewi
www.renewi.com 


Attero
www.attero.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven