Stukjes Europese steun voor land- en tuinbouw in afwachting van compleet Europees steunpakket

Het échte steunpakket uit Europa laat nog even op zich wachten (minstens twee weken zelfs), maar een aantal maatregelen om de Europese land- en tuinbouwsector zijn al wel genomen. Janusz Wojciechowski, de Poolse landbouwvoorzitter van de Europese landbouwcommissie, somt ze op.

  • Verlenging van de deadline voor aanvragen voor GLB-betaling: De nieuwe deadline voor aanvragen is nu 15 juni 2020 in plaats van 15 mei, waardoor boeren en tuinders 'meer flexibiliteit krijgen om hun aanvragen in deze moeilijke en ongeëvenaarde tijden in te vullen'. De verlenging is al meegedeeld voor Italië en de Commissie werkt aan de juridische stappen om deze voor alle lidstaten uit te voeren.
  • Verhoogde staatssteun: Boeren en tuinders kunnen in het kader van een recent Europees besluit over staatssteun voor de land- en tuinbouw nu een maximale steun van € 100.000 per teeltbedrijf krijgen en voedselverwerkende en verkoopbedrijven kunnen tot een maximum van € 800.000 ontvangen. Dit bedrag kan worden aangevuld met de minimiesteun, een soort specifieke nationale steun voor de land- en tuinbouwsector die zonder voorafgaande goedkeuring van de Europese Commissie kan worden verleend. Het plafond voor deze vorm steun is recent verhoogd tot € 20.000 (en tot € 25.000 in specifieke gevallen). Dit betekent dat de totale nationale steun die per bedrijf kan worden verleend in het tijdelijke kader € 120.000 (of € 125.000) bedraagt.
  • Als derde punt wijst Wojciechowski op de Green Lanes. Die zouden ongehinderd verkeer van cruciale voedingsproducten  moeten garanderen, al loopt dat naar verluid nog niet altijd op rolletjes. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.