Richard Schouten, GroentenFruit Huis:

"Interventiemaatregelen zijn nu niet aan de orde"

Tholen - De eerste weken na de Corona-crisis leidde tot een hamsterwoede door heel Europa. "Daarna zagen we dat er genoeg groenten en fruit voorradig waren en ontstond er een dipje in de markt", constateert Richard Schouten, voorzitter van het crisisteam bij GroentenFruit Huis. "Toch zien we dat de supermarkten gewoon doorgaan met het afnemen van groenten en fruit. Interventiemaatregelen zijn dan ook momenteel niet aan de orde."


Richard Schouten

"Het effect op onze leden wisselt sterkt. De foodservice groothandels en hun leveranciers hebben grote problemen. Sommige bedrijven hebben zelfs 50 tot 90% minder afzet en daaraan gekoppeld zijn er veel telers die dit leed ondervinden. Vooralsnog heeft ons gelukkig nog geen berichtgeving bereikt van leden die door deze crisis failliet zijn gegaan", vertelt Schouten.

"We zien ons gesterkt dat door de Europese overheid het transport van goederen in voeding in het algemeen en groenten en fruit in het bijzonder, als Green Lane heeft getypeerd, waarvan de stromen door moeten lopen. Formeel zouden de wachttijden bij de grens zelfs tot maximaal een kwartier moeten worden beperkt. En ondanks de bekende beperkingen in de supermarkt, blijft de groenten- en fruitafzet dan ook gewoon doorlopen."

Er zijn voorbeelden dat bepaalde groenten op dit moment goedkoop zijn, de voorzitter wijt dit eerder aan de normale marktwerking in de overgang van het zuidelijke naar het Hollandse seizoen in combinatie met de hamsterwoede van enkele weken geleden, dan als gevolg van deze crisis. "Maar we blijven de situatie kritisch volgen. Het moment zou kunnen ontstaan dat de markt vastloopt omdat er geen aanbod is en dan ziet de wereld er weer heel anders uit. Mogelijk zal het aanbod dan verschralen waardoor de afzetkanalen zich zullen concentreren op de grote productstromen." 

Ook op het gebied van arbeid zijn de nodige uitdagingen ontstaan. "Er blijft onduidelijkheid boven de markt hangen of Duitsland de grens voor Poolse arbeidsmigranten heeft gesloten. We zien namelijk dat er wel officiële beperkingen zijn ingesteld, maar dat mensen wel over de grens komen als goed duidelijk gemaakt wordt dat ze een arbeidsovereenkomst hebben waarmee ze kunnen aantonen dat ze aan het werk kunnen in de voedselvoorziening in Nederland. Verder wordt er hard aan gewerkt om mensen uit andere sectoren die nu noodgedwongen niet kunnen werken aan het werk te krijgen in de voedingstuinbouw."

www.groentenfruithuis.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.