Italië wil solidariteit én geld zonder garanties

Nederlandse 'aalmoes' in noodfondsdebat zet zaken nog verder op scherp

Tholen - Het wil nog niet echt vlotten met het Europese noodfonds om de zwaarst getroffen landen en sectoren uit de brand te helpen. De onderlinge verschillen zijn te groot en o.a. Nederland maakt zich met een stugge houding weinig populair. 

Vorige week brieste een boze Italiaan in het Achtuurjournaal al dat 'iemand straks nog jullie tulpen en techniek' moet kunnen kopen. Daarna bond de Nederlandse Minister van Financiën Wopke Hoekstra wel iets in en werd voorgesteld 1 miljard euro aan de Zuid-Europese landen te geven. 

Geld geven met garanties
Dat aanbod heeft echter niet voor verbetering van de stekelige kwestie gezorgd, integendeel. Zuid-Europese landen, Italië voorop, zien het als een 'aalmoes' en vatten het denigrerend op zo lijkt het. Zij willen solidariteit én spreiding van de rentelast over de ruggen van alle Europese lidstaten én lenen zonder voorwaarden.

Daarin ziet Nederland als 'rijker', vermogender land voorlopig niets. Nederland wil garanties dat landen die geld krijgen ook aan het in orde maken van hun begroting gaan werken. 

Wordt vervolgd dus, vanochtend nog, nadat gisteravond de gesprekken afgebroken werden omdat de partijen 'te ver uit elkaar liggen'. 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.