Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De import uit het zuidelijk halfrond haalt de prijs van de Spaanse uien naar beneden

Volgens de Valenciaanse Telersvereniging (AVA) verdringt de massale import van uien uit het zuidelijk halfrond het Spaanse product uit de schappen. De telersprijzen komen daardoor zodanig onder druk dat ze onder de productiekosten komen te liggen. In de regio’s L'Horta, Camp de Turia of La Ribera krijgen de telers slechts 10 tot 14 cent per kilo betaald, terwijl dat in voorgaande jaren nog tussen 35 en 40 cent was. De gemiddelde productiekosten liggen tussen 15 en 20 cent. Het Havenbedrijf van Valencia meldt dat de voedselimport sterk is toegenomen, vermoedelijk door de coronacrisis.

AVA wijt de huidige malaise voor de Valenciaanse ui ook aan het feit dat de grove uien altijd gretig aftrek vinden in de horeca en in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De horeca is gesloten en door de onzekere huidige situatie en transportbeperkingen is de export nu wat vastgelopen.

De telersvereniging somt ook andere Valenciaanse teelten op die het momenteel niet makkelijk hebben: artisjokken, tuinbonen, sla en andere bladgroenten. “Voor de miserabele prijzen die geboden worden, is het de moeite niet waard de groenten te oogsten. Dit is op z’n minst heel vreemd te noemen, nu de consumptie van dergelijke producten juist zou moeten toenemen in coronatijd.”

Een van de redenen is dat de consument de voorkeur geeft aan diepvriesproducten, conserven of gemaksproducten die makkelijker te bewaren te zijn. Het winkelbezoek neemt ook af als overwegend dergelijke producten aangeschaft worden. “Maar daardoor blijven de gewassen gewoon op het veld staan. We vragen de retail dan ook om voorrang te geven aan de nationale verse producten en aan de gemeenten vragen we de weekmarkten weer open te stellen zodat onze seizoensgroenten ook via dit afzetkanaal hun weg naar de consument vinden."

Bron: lasprovincias.es

Publicatiedatum: