Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan knoflook terwijl de vraag naar gember piekt In Zuid-Afrika

Citroenen, knoflook en gember behoren momenteel tot de meest begeerde versproducten nu het kwik in Zuid-Afrika weer daalt en de lockdown in het land is verlengd tot het einde van deze maand.

Wat betreft citroenen is Zuid-Afrika zelfvoorzienend in deze tijd van het jaar, hoewel de binnenlandse markt moet concurreren met een zeer sterke exportmarkt die ervoor zorgt dat de voorraden snel verminderen.

Vorige week schoot de prijs van citroenen met 22% omhoog naar €0,50 per kilo om deze week weer te dalen naar €0,46 per kilo, wat te danken is aan het feit dat de oogst na het paasweekend weer werd hervat. 

Tekort aan knoflook
Zuid-Afrikaanse knoflooktelers hebben moeite om van de huidige hoge knoflookprijs te profiteren, die rond de €4,30 per kilo ligt. Dit komt deels omdat het plantseizoen momenteel nog gaande is maar ook omdat een aantal grote knoflooktelers de afgelopen twee jaar gestopt is met de teelt, zo vertelt Corrie Bezuidenhout, voorzitter van de South African Garlic Growers' Association. 

"Veel van onze telers zakt na één of twee jaar de moed in de schoenen omdat hun product eenmaal verpakt en verladen niet verkoopt. Een aantal van onze meest toonaangevende telers is de afgelopen twee jaar gestopt omdat de knoflookteelt niet langer rendabel was. Dit is de directe oorzaak van het huidige tekort aan knoflook."

De schaarste aan knoflook wordt nog verergerd door de logistieke vertragingen bij de import van knoflook uit Spanje en China," vervolgt hij. In september zal in Zuid-Afrika de knoflookoogst weer van start gaan. 

Enorme piek in vraag naar gember
De vraag naar gember laat eveneens een piek zien, waarbij met name de vraag van supermarkten enorm is toegenomen, zo laat een AGF-handelaar weten, die al zijn gember lokaal inkoopt.

Gember is schaars. De gemberwortels op het land zijn nog klein en telers zijn terughoudend om in dit stadium hun onvolgroeide wortelstokken al te rooien, ondanks de geweldige prijzen. Het seizoen begint pas in juni. 

Vorige week steeg de gemberprijs naar €5,42 per kilo. Dit is echter niet de hoogste prijs die er ooit voor betaald werd (importgember uit China en Thailand halen de prijzen naar beneden) maar ligt wel zo'n €0,98 hoger dan de gebruikelijke prijs voor deze tijd van het jaar, zo laat een teler weten. 

Op de groothandelsmarkt in Kaapstad, die het verst verwijderd is van de gemberteeltgebieden in het oosten van Limpopo, zijn de prijzen nog altijd zeer hoog. In het binnenland zijn de prijzen deze week echter gedaald naar zo'n €2,95 tot €3,95 per kilo. 

De vraag naar kurkuma is ook toegenomen. 

 

Publicatiedatum: