Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman:

"Uienmarkt terug bij af met prijzen van voor de hamsterperiode"

Tholen - "Helemaal niet zo verkeerd", zo vat Wim Waterman van Waterman Onions de situatie op de uienmarkt samen. "Wij hebben een paar topweken gehad met een extreme vraag na het instellen van de Corona-maatregelen. Toen volgde een periode van verzadiging, want mensen eten wel iets meer uien, maar drie keer zoveel werd toch even te gortig. Inmiddels komt de vraag weer redelijk op gang."

"Qua prijsniveau zijn we weer terug bij af op het niveau van voor de hamsterweken, dus we kunnen weer gaan stijgen. Things can only get better", concludeert Wim. "Met de vraag uit Polen waar grove uien voor 10 cent naartoe gaan, ligt er een goede bodem in de markt. Vanwege de containertarieven is de verre export wat lastiger. De vraag uit Afrika is rustig. Wel neemt Braziliƫ weer wat uien af en kunnen we zo het stokje van Israƫl overnemen voor de 60-80 sortering."

"Al met al vind ik dat we niet mogen klagen over de uienmarkt dit jaar. Het is niet een topseizoen als vorig jaar met torenhoge prijzen, maar overall zijn de prijzen redelijk goed. Met name de prijzen van de rode uien zijn goed, mits de kwaliteit goed is. De rode uien die supermarktgeschikt zijn, kun je nog erg goed kwijt. Is de kwaliteit iets minder, dan zijn ze direct moeilijk te slijten", vervolgt Wim.

"Belemmeringen zijn er vooral in de logistiek, als gevolg van grenssluitingen, lockdowns en gebrek aan containers en chauffeurs. Dit gaat van kleine tot grote schaal, zoals in Noord-Amerika, waar ze de uien moeten weggooien omdat ze de uien in het land niet kwijt kunnen."

Vooruit kijkend naar de nieuwe oogst, vormt de droogte volgens Wim voor de telers in de Noordoostpolder geen big issue. "Er wordt hier volop beregend, zowel voor het klaarmaken van het land als bij de opkomst. Dan kost het nog wat dieselolie, maar van 'grindbaktaferelen' hebben we hier geen last. Alleen als je dat niet kunt of wilt, is dat natuurlijk een ander verhaal."

Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
wim@waterman-onions.nl 
www.waterman-onions.nl