Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van de Ree, Nedato:

"Recorddroogte eist tol; in het zuidwesten is de helft nog niet gepoot"

Tholen - De voortgang van het aardappelen poten verloopt erg moeizaam. "In het zuidwesten is 50% gepoot. Voor Oost-Brabant en Limburg ligt dat aandeel richting twee derde", constateert directeur Wim van de Ree van aardappelcoöperatie Nedato. "De structuur is gewoon niet goed. Telers die kunnen beregenen doen dat, maar op zware grond moeten ze gewoon wachten op de regen die nog altijd niet in het verschiet zit."

"Als je normaal alle capaciteit zou hebben, zijn de pootwerkzaamheden in een paar weken gepiept, nu we te maken hebben met een recorddroogte is het toch een ander verhaal", constateert Wim. "Daarbij hebben een aantal telers toch aarzelingen of ze dit jaar wel aardappels moeten zetten. Gecombineerd met de slechte structuur van de grond zijn er een aantal telers die besloten hebben te minderen, al weet ik het exacte aantal ook niet."

"Wij geven hier ook geen advies in. Een aantal telers plant minder aan, anderen denken weer anticyclisch. Maar het algehele gevoelen is wel dat het seizoen 2020 mee moet zitten, wil het nog goed komen als de droge periode vordert", aldus Wim. "Wellicht geeft de 50 miljoen-regeling van de overheid nog wat licht in de tunnel, maar niemand die het weet."

"De huidige afzet van frietaardappelen is naar nul gereduceerd. De verkoop van tafelaardappelen zit na enkele weken van 'hamsteren' op een niveau iets boven gemiddeld. Verder loopt de export, met name naar de zuidelijke landen, ook nog wel door, alleen voor lagere prijzen. Al met al komen de tafelaardappelen wel een eind op zijn plek, maar dit zijn specifieke, vastkokende rassen met een bepaalde schilkleur. Die zijn bijna op en haal je ook niet uit de frietrassen. Die zullen dankzij de regeling een andere bestemming krijgen", besluit Wim.

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
T: +31 (0)186 645945
wvanderee@nedato.nl  
www.nedato.com