Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Vroegindeweij (De Groot en Slot) en André Boot (Hazera):

"Er zijn telers die vanwege de droogte de keuze maken geen uien te zaaien"

Tholen - Het zaaien van uien gaat onder extreme omstandigheden gepaard. Na de natte periode in februari en maart volgde een droge periode met scherp, drogend weer. Met name op de zwaardere gronden en de percelen waar niet beregend kan worden, een uitdaging om het zaad goed in de grond te krijgen. Vertegenwoordigers André Boot en Peter Vroegindeweij van respectievelijk Hazera en De Groot en Slot horen dan ook van verschillende telers dat zij het zaad dit jaar in de zak laten.

"Er moet her en der toch nog wat gebeuren. Wij schatten in dat in het zuidwesten van het land nog zo'n 10-15% gezaaid moet worden en in de polders ligt dit percentage nog hoger. De vraag is of deze telers dit ook daadwerkelijk zullen gaan doen", vertelt André Boot. "De eerste regen die rond Koningsdag werd voorspeld zien ze nu uitgesteld worden naar 5 mei. Sommige telers kiezen er nu voor om bieten te zaaien in plaats van uien."

Ook Peter Vroegindeweij  hoort van een aantal telers die besloten hebben niet te zaaien. "Maar het betreft een enkele teler die niet kan beregenen, in combinatie met de grond waar ze geen goed zaaibed op kunnen krijgen. Aangezien de eerste twee weken geen regen van betekenis wordt verwacht, snap ik dat die telers de keuze maken om nu niet te zaaien."

"In de Flevopolder moet er nog wel het een en ander gebeuren, maar in het zuidwesten is men nagenoeg klaar. De stand van het gewas varieert sterk. Waar beregend kon worden en men de grond goed nat kon maken voor het bewerken, is de opkomst goed. Ook bij degenen die op onberegende grond vrij vroeg hebben gezaaid, is de stand over het algemeen nog redelijk goed. Maar bij degenen die de afgelopen anderhalve week hebben gezaaid met alle wind en zon, zijn de omstandigheden erg lastig."

"Ik zie blokken plantuien die er mooi bij staan, maar elders is het helemaal niets", beaamt André , die zich niet kan heugen eerder zo'n moeilijke start te hebben meegemaakt. "We hebben weleens vaker te maken gehad met oostenwind en droogte, maar niet zo laat. Er zijn percelen waar je het zaad in de 'sintels' ziet liggen. Wij hebben de hele winter door geadviseerd om bij het gebruik van geprimede zaden beregening achter de hand te hebben. Het valt me wel op dat er in Zeeland veel haspels staan te draaien. Daar is het afgelopen jaar wel fors in geïnvesteerd. Of het nog goed gaat komen? Als het zaad droog ligt en het wordt later, dan hoeft dat op zich geen ramp te zijn. Op het moment dat je regen krijgt, kan de situatie zich wonderbaarlijk herstellen, maar dan moet dat wel gebeuren."

Voor meer informatie:
De Groot en Slot
Peter Vroegindeweij
[email protected]
www.degrootenslot.nl

André Boot
Hazera
[email protected]
www.hazera.com