Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Remijn: "Rassenonderzoek te belangrijk om niet door te laten gaan"

Rassenonderzoek zaaiuien dit jaar Corona-proof op Rusthoeve

Dinsdag 28 april werden de zaaiuien voor het Uireka-rassenonderzoek beoordeeld. Werd deze beoordeling traditiegetrouw bij JWK Onions georganiseerd, vanwege het Corona-virus was dit jaar de Rusthoeve de beoordelingslocatie. Net als voorgaande jaren coördineert UIKC dit rassenonderzoek.

"Het rassenonderzoek is te belangrijk om de beoordeling niet te laten doorgaan of te veel concessies te moeten doen door corona", verklaart Luc Remijn.

Tijdens de beoordeling wordt gewerkt met maximaal 8 uieninkopers/specialisten, die ieder apart aan een hor staan. Ze beoordelen ieder 28 rassen, waarvan vier specialisten de rassen van Colijnsplaat en vier de rassen van Biddinghuizen.

"Zo krijgen we per ras weer vier beoordelingen per locatie. Omdat er best veel gevraagd wordt aan de uienspecialisten werd er per twee specialisten hulp geboden voor het wegen en dergelijke door een afgevaardigde van UIKC", vertelt Luc.

In de middag werden twee rijen van 56 rassen (Colijnsplaat en Biddinghuizen) op voldoende afstand van elkaar gezet en kregen de zaadbedrijven de mogelijkheid om de rassen te beoordelen.

"Dit jaar waren we een maand vroeger voor de beoordeling en dat was goed. De rassen waren namelijk verder versleten qua huidvastheid en kiemrust dan bijvoorbeeld vorig jaar. Vooral de huidvastheid van de rassen uit Biddinghuizen vielen wat tegen. De reactie van de beoordelaars  (allen inkoper) is dat het een beeld conform praktijk is op dit moment. Ook dit jaar was het moeilijk voor de meeste zaadbedrijven om hun eigen ras te herkennen", constateert Luc Remijn.

Voor meer informatie
UIKC
Luc Remijn
T +31 186 57 30 11
M +31 6 53 26 11 72
E L.Remijn@delphy.nl 
www.uikc.nl 

 

Publicatiedatum: