Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en uitstoot broeikasgassen 3 procent lager in 2019

Landbouw droeg in 2019 evenveel bij aan economie als tien jaar eerder

Het aandeel van de landbouw in de Nederlandse economie is in het afgelopen decennium vrijwel gelijk gebleven ondanks een krimp van het aantal landbouwbedrijven. In 2019 bedroeg het aandeel van de toegevoegde waarde van de landbouw in het bbp 1,4 procent tegen 1,3 procent in 2009. Het agrocomplex, waaronder naast de landbouw ook de verwerkende voedings- en genotmiddelenindustrie valt, was in 2018 goed voor 6,4 procent van het bbp. Dit meldt het CBS.
In de voorgaande decennia nam het aandeel van de landbouw geleidelijk af. In 1995 was het aandeel van de landbouw in het bbp nog 2,8 procent.

Uitstoot broeikasgassen 3 procent lager in 2019
De uitstoot van broeikasgassen daalde in 2019 ten opzichte van een jaar eerder met 3 procent (5,7 megaton) naar 182,5 megaton CO2-equivalent. Dat is 18 procent lager dan in 1990. De laatste vier jaar daalde vooral de uitstoot door de elektriciteitssector. Het effect van de verwachte crisis door Corona is zichtbaar in de daling van de CO2-prijs. Dat meldt het CBS samen met RIVM/Emissieregistratie op basis van voorlopige cijfers.

Voor 2030 beoogt het klimaatakkoord een reductie van 49 procent ten opzichte van 1990. De komende 11 jaar is een afname van 70 megaton CO2-equivalent nodig om dit doel te halen. Tussen 1990 en 2019 is een afname van 39 megaton CO2-equivalent gerealiseerd. Deze daling kwam voor het overgrote deel voor rekening van de niet-CO2-broeikasgassen methaan, lachgas en de zogeheten F-gassen; de emissie hiervan halveerde tussen 1990 en 2019. De emissie van CO2 daarentegen is in deze periode nagenoeg gelijk gebleven.

Om het 2030 doel te halen zijn in het klimaatakkoord sectordoelen afgesproken. De grootste reductieopgave ligt bij de elektriciteitsproducenten en bij de industrie. Tezamen nemen ze 50 van de 70 megaton CO2-equivalent voor hun rekening. Driekwart van de industriesector en vrijwel de hele elektriciteitssector nemen verplicht deel aan de Europese emissiehandel. 

De resterende reductieopgave van 20 megaton CO2-equivalent ligt bij de sectoren landbouw, mobiliteit (verkeer en vervoer) en gebouwde omgeving. Dit dient buiten de emissiehandel om gerealiseerd te worden.

Bron: CBS

Publicatiedatum: