Mike de Koster, WDK Onions:

"Brede vraag naar uien maar het wordt zoeken naar de goede kwaliteit"

Tholen - Een eenduidige verklaring voor de uienmarkt geven, is volgens Mike de Koster van WDK Onions uit Kwadendamme momenteel een lastig verhaal. "Er zit nog een redelijk aanbod, maar daar zitten wel veel mindere partijen tussen. De uien worden ouder. Er zijn veel partijen met schot of kaalvallend wat een prijsverschil geeft van soms wel 2 of 3 cent. Je kunt niet meer even een blik opentrekken."

"De vraag is redelijk breed. De Klasse I loopt redelijk door naar landen als Duitsland, Italië en Brazilië. Verder zijn Oost-Europese landen als Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Polen redelijk aan de markt. Daarnaast gaat er nog een beetje naar Afrika", somt Mike op. "Wel zien we vanuit de industrie minder vraag naar gesneden uien."

De effecten van het Coronavirus op de uienmarkt zijn volgens Mike beperkt gebleven. "In de uien is het doorgaans alles of niets. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde sorteerder en exporteur ook reserveert voor mindere tijden. Het organiseren van de logistiek was wel lastig, maar de vraag is al met al niet tegengevallen. Na de eerste maatregelen steeg de vraag zelfs de pan uit, later werd het weer wat rustiger en nu zien we weer meer vraag ontstaan. Ik verwacht dat als de restaurants langzaamaan weer opengaan, dat daar ook wel wat meer vraag vandaan zal komen."

Vooruitblikkend op het nieuwe seizoen, valt dit jaar opnieuw de droogte op. "Gelukkig is er de laatste week wat regen gevallen, maar met de wind, zon en hoge temperaturen draaien de eerste haspels alweer. De vroege plantuien staan er hier in Zeeland redelijk voor en percelen in Brabant hebben me op plaatsen positief verrast (foto rechts perceel Jetset in Brabant). Die zijn veelal wat vroeger geplant en dat op lichtere zandgrond. Ik verwacht de nieuwe uien net zo vroeg als anders, al zullen de volumes wellicht wat meer verspreid komen. Maar dat kan ook weer positief zijn, want dan komt niet alles tegelijk", besluit de uienverpakker nuchter.

Voor meer informatie:
Mike de Koster
WDK Onions
Langeweegje 39
4434 NC Kwadendamme (NL)
Tel: +31-(0)113-644270
F: +31-(0)113-644788
M: +31-(0)6-48380272
E: info@wdk-onions.nl 
www.wdk-onions.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven