Zijn (bio-gebaseerde) polymeren een bedreiging voor zaad?

Niet iedereen is het eens over de veiligheid van biobased polymeren in zaadcoatings. Daarom is de zaadindustrie naarstig op zoek naar alternatieven. Microplastic-vrij is de toekomst is men bij Teal in ieder geval van mening.

"Microplastic-vrij betekent vrij van bewust toegevoegde microplastics, zoals in overeenstemming met de ECHA definitie. Conventionele zaadcoatings passen niet in deze toekomstbestendige visie en blijken meer en meer achterhaald. Gelukkig zijn microplastic-vrije zaadcoatings tegenwoordig wereldwijd verkrijgbaar zonder dat hierin concessies gedaan zijn op de kwaliteit en functionaliteit van deze producten."

Het ontwikkelen van microplastic vrije coating is een zeer complex proces maar inmiddels zijn er uitstekende vervangers op de markt. Er wordt gezegd dat er (nog) geen producten beschikbaar zijn terwijl microplastic vrije coatings worden al toegepast, weet men bij Teal.

"Miljoenen kilo’s groenten- en landbouwzaden worden tegenwoordig gezaaid mét microplastic vrije coatings. Dus waar wacht men nog op? Men wil toch niet tot de late meerderheid of de achterblijvers in deze innovatieve markt behoren?"

Nú is het perfecte moment om stappen te maken richting de toekomst aldus het bedrijf met in Nederland een vestiging in Enkhuizen. Daarvoor moet de mindset te veranderen en voldoende kennis worden vergaard over de beschikbare alternatieven.

Ooit gedacht dat polymere zaadcoatings een negatieve invloed kunnen hebben op de kiem en de ontwikkeling van een gezond wortelgestel? Dit alleen al zou een reden zijn om over te stappen op een microplastic vrije coating, is men in Enkhuizen overtuigd. En wat te denken van de milieuverontreiniging die polymere coatings met zich mee brengen?

'Het behandelde zaad wordt in de bodem gezaaid wat er voor zorgt dat microplastics direct in het grondwater terechtkomen. Microplastics wordt beschouwd als een grote bedreiging voor de biodiversiteit en het goed functioneren van ecosystemen.

Gebruikers van de conventionele polymere coatings zijn niet alleen het slachtoffer maar tevens de veroorzaker van dit probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende types (biobased) microplastics van chemische zaadcoatings een negatief effect hebben op de wortelbiomassa wat uiteindelijk resulteert in een lagere oogstopbrengst."

De term ‘biobased’ betekent niet automatisch dat het veilig is voor het milieu. De duur van de biologische afbreekbaarheid is cruciaal. Want hoeveel jaren kost het moeder aarde om dit materiaal af te breken? De ECHA (European Chemicals Agency) is een project gestart om restricties op te leggen op het gebruik van (biologisch afbreekbare) microplastics. Biologisch afbreekbaar binnen deze restricties betekent 48 maanden. De meeste huidige beschikbare zaadcoatings komen niet eens in de buurt van deze 48 maanden.

Helaas blijft het niet bij deze negatieve effecten. Recente studies hebben een onverwachte toename van toxiciteit aangetoond die wordt veroorzaakt door microplastics in jonge rijstplanten, besluit men vanuit Enkhuizen het relaas. Iets om over na te denken?

Voor meer informatie:
Teal Agro Technologies BV
info@teal-agrotech.nl 
www.teal-agrotech.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven