Boerenbond:

"Erken het belang van water voor de primaire voedselproductie"

"Landbouw zorgt voor onze voedselproductie en heeft water nodig om dieren en planten te laten leven en groeien", aldus Boerenbond. Als antwoord op de droogte namen de landbouwsector en Boerenbond reeds verschillende initiatieven om spaarzaam watergebruik te stimuleren. Boerenbond wil dat bij een mogelijke beslissing rond droogtemaatregelen maximaal wordt rekening gehouden met de noodzaak aan water voor de primaire voedselproductie.

De aanhoudende droogte noopt tot het nemen van maatregelen om het watertekort aan te pakken. “Het instellen van een mogelijk captatieverbod, bovenop de hindernissen die de land- en tuinbouwers momenteel ondervinden door de coronacrisis, stelt landbouwers voor een dubbele uitdaging.”, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. Boerenbond wil dat de lokale voedselproducenten - die zowel tijdens corona als tijdens periode van ernstige droogte zullen moeten verder werken - als essentiële sector maximaal ontzien worden bij het invoeren van droogtemaatregelen.

Water is een onmisbaar goed voor de primaire voedselproductie. Bovendien is de land- en tuinbouwsector geen sector zoals de anderen. Land- en tuinbouwers werken met levende planten en dieren. “Dit productieproces kan niet zomaar stilgelegd worden om na de droogteperiode herop te starten. Dit zou fatale gevolgen hebben voor de planten en dieren en voor de voedselproductie zelf.”, voegt De Becker daaraan toe.

Water is schaars. Dat weet de sector, waar de impact van droogte vaak onmiddellijk voelbaar is, maar al te goed. Boeren en tuinders nemen reeds jarenlang maatregelen om zich beter te wapenen tegen de droogte, zoals waterbuffering, druppelirrigatie, verbeteren van de bodemkwaliteit,….. Daarnaast is Boerenbond zelf werkzaam in verscheidene projecten die een zuinig en efficiënt watergebruik stimuleren, zoals Proeftuinen Droogte,  Water-Land-Schap, Irrigatie 2.0 etc….

Voor meer informatie:
Vanessa Saenen
Boerenbond
+320475 55 55 25
www.boerenbond.be     

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven