haken en ogen aan btw-wijziging voeding en wijzigen gewasbescherming

Dames en heren politici: denk goed na voordat u land- en tuinbouwbeleid maakt

Menig teler zal zich bij weer een nieuwe maatregelen of beleidsplan weleens betrappen op de gedachte 'gaan we weer'. Weer verduurzamen, beperking van gewasbeschermingsmiddelen, strengere regels over water lozen...

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in een lijvig rapport 'Kansrijk landbouw- en voedselbeleid' 27 potentiële maatregelen getoetst op haalbaarheid zodat (toekomstige) politici er hun voordeel mee kunnen doen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Conclusie: er zijn geen simpele oplossingen.

Dat laatste concludeert ook Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland, na het lezen van het rapport.

“Zonder een fatsoenlijk inkomen voor de boeren en tuinders zal geen enkele maatregel effectief zijn. Besluiten op het ene onderwerp hebben effect op het andere onderwerp. En het hangt er maar net van af welke visie je op onze samenleving en daarmee op de landbouw hebt. Waardering voor de (extra) inspanningen van boeren en tuinders om gezond voedsel, mooie planten en een goede leefomgeving te leveren is cruciaal.”

Van btw tot barrières
Maar wat zijn die 27 punten dan bijvoorbeeld? Verhogen of verlagen van de btw op voeding bijvoorbeeld, heffingen op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook inzet op verruiming van het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen en het wegnemen van barrières voor innovatieve productiemethoden.

Stuk voor stuk ideeën die niet 'zomaar even' uitvoerbaar zijn, laat het PBL zien. Zo leidt verhoging of verlaging van de btw op specifieke categorieën voedingsmiddelen tot een verandering van enkele procenten in de Nederlandse voedselconsumptie. Implementatie kent uitvoeringsproblemen bij samengestelde producten, maar is niet in strijd met Europese regels.

En betekent heffing op gewasbescherming als de heffing hoog is een gevaar voor de concurrentiepositie van Nederlandse telers, al is invoering van heffingen wel mogelijk binnen de handelingsvrijheid van Europese lidstaten. 

Niet één koers
Los van alle haken en ogen is de land- en tuinbouw ook niet in één koers te vangen. "Boeren en tuinders kiezen zelf ook voor verschillende richtingen. De een voor de wereldmarkt, de ander voor regionale productie en een derde weer voor een niche product. Die diversiteit, die er altijd geweest is, maakt onze land- en tuinbouw juist zo wendbaar", is LTO Nederland van mening. De belangenorganisatie koestert die diversiteit daarom ook, zo geeft Bens mee.

LTO komt richting de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 nog met haar inzet.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven