Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vaker droogte in het binnenland door klimaatverandering

Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan rond 1950. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De zomer van 2018 werd gekenmerkt door een reeks aan droge, warme en zonnige dagen. Het uitblijven van de regen en de hoge verdamping leverde veel problemen op, bijvoorbeeld voor de akkerbouw, de scheepvaart, waterbeheerders en natuurgebieden.

Toenemende droogte binnenland door klimaatverandering
Met behulp van klimaatmodellen zijn de waargenomen trends geanalyseerd. Zo kan onderzocht worden of de trend te koppelen is aan klimaatverandering. In het binnenland wordt de toename van de temperatuur en van de potentiƫle verdamping mede veroorzaakt door klimaatverandering. De toename van de temperatuur in de klimaatmodellen is lager dan waargenomen, waardoor de conclusie getrokken kan worden dat tenminste de helft van de waargenomen temperatuurtrend mag worden toegeschreven aan de uitstoot van broeikasgassen. Zonder toename van neerslag, betekent dit dus dat er in het binnenland een grotere kans is op droogte door klimaatverandering. De exacte toename van de droogte is lastig te kwantificeren omdat klimaatmodellen de opwarming van Nederland onderschatten.

Verschillen kustgebied en binnenland
De droogte was in 2018 heviger in het binnenland dan aan de kust. Dit komt overeen met de veranderingen in droogte over langere tijd, de trend. De zomerneerslag neemt toe in het kustgebied, in het binnenland is er weinig of geen verandering te zien. De toename in temperatuur is gelijkmatig over het land, maar de toename van zonnestraling is iets groter in het binnenland. De potentiƫle verdamping, de verdamping van planten die voldoende water ter beschikking hebben, wordt sterk bepaald door de temperatuur en zonnestraling. Deze neemt daardoor dus meer toe in het binnenland dan in het kustgebied.

Lees meer bij het KNMI

Publicatiedatum: