"Overaanbod zet Chinese uienprijzen onder druk"

"Er zijn veel uienteeltgebieden in China en uien kunnen hier bijna het hele jaar door worden geoogst. De producten, die momenteel op de markt zijn, komen voornamelijk uit Shandong. Shandong heeft de laatste tijd geen buitengewone weersomstandigheden meegemaakt, dus de oogst is er niet door aangetast," aldus Zhang, een handelaar in Jinan, Shandong.

"De prijs van lokaal geteelde uien is voortdurend gedaald, met de aankoopprijs van ongeveer 2 yuan (€ 0,25)/halve kilo in januari tot 0,4 yuan (€ 0,05)/halve kilo begin mei. Vanaf nu is de prijs in Shandong slechts ongeveer 0,5 yuan (€ 0,06)/halve kilo, veel lager dan in dezelfde periode van vorig jaar," aldus Zhang. "De lagere prijzen van de afgelopen maanden waren vooral het gevolg van de Covid-19-uitbraak. Er waren grote exportproblemen, met als gevolg een overaanbod op de lokale markt en daardoor een sterke prijsdaling. Bovendien heeft de toestroom van Indiase uien op de markt ook enige invloed gehad op de internationale prijzen. De dubbele impact op de binnenlandse markt en de overzeese markten heeft ertoe geleid dat grote hoeveelheden uien, die aan de overzeese markten hadden moeten worden geleverd, de laatste maanden alleen nog maar op de Chinese markt werden afgezet."

"Als reactie op het gebrek aan dynamiek op de overzeese markten hebben we dit seizoen ons exportplan tijdelijk opgeschort en onze verkoop op de binnenlandse markt gericht. Dit jaar zijn we van plan om ongeveer 300 containers in China te verkopen. Op dit moment zijn de prijzen over het algemeen laag, maar het volume van de orders en de snelheid van de verkoop op de markt zijn vrij normaal."

"Over het algemeen is het beplante areaal van verschillende teeltgebieden in het hele land dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar," vertelt de manager over de ontwikkeling van de markt in de komende weken. "Uien uit Xuzhou in de provincie Jiangsu zijn onlangs beschikbaar gekomen. Begin juni zullen ook uien uit Jinxiang, Shandong en andere plaatsen op de markt komen en het marktaanbod zal tegen die tijd verder toenemen. Ik verwacht dan ook niet dat de uienprijzen binnen afzienbare tijd aanzienlijk zullen stijgen en ik verwacht dat ze op een relatief laag niveau zullen blijven."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven