Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Universiteit Leiden

Impact van de Corona-crisis op de Nederlandse voedselvoorziening onderzocht

Nederland moet minder afhankelijk worden van het buitenland voor de invoer van voedsel om de gevolgen van de coronacrisis voor de voedselvoorziening te kunnen beperken. Dr. Brandon Zicha en Joes de Natris concluderen dat de oplossing hiervoor tweeledig is: flinke interventies en vernieuwing in de landbouw en een betrouwbare overheid die dat financieel ondersteunt. Dr. Brandon Zicha is universitair docent Beleidswetenschappen aan het Leiden University College en Joes de Natris is alumnus van het eerdergenoemde university college en huidig promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Door de coronacrisis zullen naar verwachting veel cruciale sectoren worden getroffen waarvan voedsel en landbouw ook slachtoffer zullen zijn. Het onderzoek van Zicha en Natris richt zich op de impact van de voedselafhankelijkheid van Nederland in een crisis als deze. Wat vroeger een kans op welvaart was, kan nu een risico worden.

Gevaren in de mondiale voedselvoorziening
Een vierde van de Nederlandse voedselimport komt uit landen waar de hygiëne en de gezondheidszorg te wensen overlaat. Zodra het Corona-virus daar voet aan de grond krijgt, kan dat enorme gevolgen hebben voor de voedselimport. Zowel de Verenigde Naties als de Wereldgezondheidsorganisatie hebben al gewaarschuwd voor dit soort problemen waardoor de wereldwijde voedselvoorziening onder druk komt te staan, waarmee Nederland te maken krijgt.

Landbouwinterventies en financiële steun
De conclusie van het onderzoek is dat de overheid zowel commercieel als politiek in staat moet zijn om de schok van de crisis op te vangen als en wanneer die zich voordoet. Dit betekent dat de export moet worden verminderd om zo de nationale voedselvoorraad op peil te houden. Dit leidt tot veranderingen in de landbouwkeuzes en marktkansen. De Nederlandse boeren moeten bijvoorbeeld worden beschermd tegen potentiële risico's en er moet voldoende kapitaal, coördinatie en informatie over de Nederlandse markt beschikbaar zijn. De overheid moet hierbij optreden als een betrouwbare partner en daarbij ook financiële steun verlenen zodat Nederland de afhankelijkheid van de voedselimport kan oplossen.

Bron: Universiteit Leiden

Publicatiedatum: