Druppelirrigatie blijkt effectief op Zeeuws-Vlaams teeltbedrijf

In de strijd tegen de extreme droogte kunnen boeren in plaats van de traditionele beregening beter ondergrondse druppelirrigatie inzetten. Daarmee voorkomen ze tot wel 60% aan waterverlies door verdamping en vermijden ze verzilting van de landbouwgrond. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het project Deltadrip in Zeeuws-Vlaanderen, waarvoor Acacia Water vorig jaar het initiatief nam.

Voor het derde jaar op rij heeft de landbouw te maken met extreme droogte, terwijl agrariërs ook steeds meer moeite moeten doen om aan voldoende zoetwater te komen voor irrigatie. Daardoor dreigen gewassen achter te blijven in de groei. Bovendien ontstaat bij intensief gebruik van zoetwaterbronnen het risico op verzilting van de bron waardoor schade aan het gewas kan optreden. De vraag stijgt dan ook naar innovatieve oplossingen voor een klimaatbestendige landbouw. Met het project Deltadrip doet Acacia Water samen met partners Waverijn, Delphy en de provincie Zeeland nu ook onderzoek naar een innovatieve en waterbesparende methode voor irrigatie.

Zuinig gebruik verlaagt druk op zoetwaterbronnen
Bij het project Deltadrip wordt het gebruik van zoetwater door middel van traditionele spuithaspelberegening vergeleken met de inzet van ondergrondse druppelirrigatie. De proef loopt sinds 2019 in Philippine, Zeeuws-Vlaanderen, en toont aan dat met druppelirrigatie tot wel 60% aan waterverliezen door verdamping wordt voorkomen. Zo verkleint druppelirrigatie de druk op de schaarse zoetwaterbronnen, onttrekt het minder water aan de bodem en met een lagere snelheid. Dit heeft een positief effect op het voorkomen van verzilting.

Telers enthousiast over druppelirrigatie
De droge zomers verhogen de interesse in waterbesparende technieken onder agrariërs. De broers José en Marco Waverijn – akkerbouwers in Philippine – zijn blij met het irrigatiesysteem dat als onderdeel van de proef op hun perceel is aangelegd: ‘In de afgelopen droge weken bleef de ondergrond mooi vochtig. In tegenstelling tot andere percelen in Zeeland staan de uien er nu goed bij. We zijn positief gestemd dat het systeem helpt bij het overbruggen van droge perioden en het verlagen van het zoetwatergebruik.’ Het systeem trekt veel bekijks van collega’s uit de wijde omtrek, die erover nadenken om net als de broers met het systeem aan de slag te gaan.

Voor meer informatie:
Simon van Meijeren
06-83715717
simon.vanmeijeren@acaciawater.com 
www.deltadrip.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven