Zambia National Farmers' Union en Lusaka City Council

Zambiaanse overheid en telersvereniging werken aan model om uienprijs te nivelleren

Na een vergadering tussen de Zambia National Farmers' Union (ZNFU) en de Lusaka City Council (LCC), die bedoeld was om consumenten te helpen de concurrentiestrijd tussen uientelers en -handelaren op de markt van Soweto te doorstaan, hebben de ZNFU en LLC de uientelers en -handelaren medegedeeld dat de uienprijs voortaan zal worden bepaald door vraag en aanbod, zodat beide partijen over de prijzen gaan onderhandelen.

ZNFU-voorzitter Jervis Zimba verklaarde dat een van de oplossingen die de twee instanties bedachten over de aanpak van de kwestie was dat iedereen die meer dan 50 zakken uien afzet wordt beschouwd als een groothandelaar en dat detailhandelaren en tussenhandelaren, die telers vertegenwoordigen, zich moeten registreren bij de Council en een heffing moeten betalen.

Zimba: "De uienprijs zal vanaf nu worden bepaald door vraag en aanbod, waardoor telers en handelaren over de prijzen zullen moeten onderhandelen. Dat betekent dat telers hun uien in de groothandel zullen afzetten. En dat iedereen die meer dan 50 zakken uien afzet als groothandelaar wordt beschouwd. Daarnaast moeten detail- en tussenhandelaren zich bij de Council laten registreren, een heffing betalen en een officiële certificering krijgen om op de markt te kunnen blijven handelen. De gemeenteraad van Lusaka zal in samenwerking met ZNFU tegen eind juli een Memorandum of Understanding (MOU) ontwikkelen." 

Hij voegde eraan toe dat ook aan de naleving van de fytosanitaire normen zal moeten worden gewerkt om te voorkomen dat niet-gecertificeerde gewassen uit onbekende bronnen op de markt komen en om te voorkomen dat het land wordt blootgesteld aan het risico op gewasziekten.

Bron: zambiareports.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven