Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijsbert van Wijgerden:

"Zaaien is raaien"

Gijsbert van Wijgerden is de eigenaar van landbouwbedrijf Van Wijgerden in Andel nabij Den Bosch. Gijsbert teelt bieten, aardappelen en – op 15 hectare – Rockito, het harde uienras van Seminis, schrijft Seminis op haar website. 

"Ik teel Rockito nu al een jaar of vijf. De accountmanager van Seminis, Lennert van Arenthals, overtuigde mij van de kwaliteiten van deze ui, met name omdat het een sterk ras is in de bewaring."

Lastige, droge jaren
"Ik teel Rockito op pittige kleigrond, 40 tot 50% afslibbaar. Met de droogte van de laatste jaren valt dat niet mee want de grond is hard en kluiterig. Op sommige plekken lijkt het wel beton! We hebben dit jaar voor en na het zaaien beregend, maar dan nog blijft het kiemen lastig. Het water komt nauwelijks bij het zaad. Inmiddels steekt een deel op het perceel boven de grond, dus het gaat de goede kant op. Als alles boven de grond is, kunnen we starten met de onkruidbestrijding."

Gijsbert heeft half april gezaaid, met een dichtheid van 3,7 tot 3,8 eenheden per hectare. Naar verwachting wordt Rockito eind augustus geoogst. "Maar," zo zegt Gijsbert, "dat blijft gissen. Zoals men wel zegt: zaaien is raaien!"

Afhankelijk van regen
Gijsbert kijkt terug op twee hele droge jaren en ook dit jaar valt er nog onvoldoende regen voor een maximale productie. "Rockito geeft mooie ronde uien, maar de grofheid hangt nauw samen met de droogte. Bij droog weer wordt dit ras minder grof. Beregenen blijft een kostbare noodoplossing, maar zolang dat niet van overheidswege verboden wordt, zullen we dat blijven doen als het nodig is. We hebben drie regenhaspels. Bij beregenen hebben de uien voorrang, omdat die in potentie het meeste opbrengen. Hoewel dat ook risico’s met zich meebrengt: als de toplaag te hard droogt, krijg je een keiharde plaat."

Prijs in balans met opbrengt
" Normaal gesproken moet Rockito minimaal 65 ton per hectare opbrengen, als het niet meer is. In deze droge jaren was dat wel wat minder – maar dat gold voor alle uienrassen. Met als resultaat dat de prijs omhoog ging en de opbrengst dus uiteindelijk redelijk in balans bleef."

Sterke huid
Rockito doet het goed in de bewaring: "Rockito heeft een sterke huid, ook de uien die nu nog in de schuur liggen, zitten goed in de huid. Let wel op dat het drogen niet te hard gaat om het risico van kaal vallen te verminderen. Dit geldt algemeen voor alle uienrassen, maar Rockito is weinig gevoelig voor kale uien. Wij drogen met ventilatoren, ijzeren tunnels en bovengrondse kanalen. Daarbij heeft Rockito geen last van spruiten. De spruitrust is hoog en de behandeling met MH is goed gelukt ondanks dat het in de afgelopen droge en warme zomers lastig was. Voorheen was de vuistregel: spuiten tegen schot als ongeveer 10% van de uien strijkt. Nu doen we dat vaak al iets eerder. Het blijft goed opletten! Rockito strijkt heel uniform, dus je moet er op tijd bij zijn. Maar tot op heden is dat zeker gelukt."

Bron: Seminis

Publicatiedatum: