Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Lange bewaring belangrijker dan ooit"

Op het land is het gelukkig gemakkelijk om de verplichte anderhalve meter afstand te houden. De accountmanagers van Seminis, Wout Nelissen en Lennert van Arenthals, bezoeken dan ook nog regelmatig hun klanten. In een artikel op de website van Seminis vertellen zij meer over de ontwikkelingen in de markt en wat telers hen vertellen over de uienteelt van dit moment.

Lennert: "De afgelopen twee jaar bleef de productie van uien iets achter door aanhoudende droogte. De positieve keerzijde daarvan is dat de prijzen stabieler zijn en in het algemeen ook wat hoger. Begin maart, bij de start van de coronacrisis, was er een enorme run op uien. In de piek leverden uien wel een paar cent meer op. Daar heeft een aantal telers zeker van geprofiteerd."

Minder containers
Wout vult aan: "We zien dat de export naar Azië eerst terugviel, maar nu weer oppakt. In maart kwamen er minder containers richting Nederland en waren er dus minder beschikbaar voor transport naar het buitenland. Hier exporteren we tussen de 85 en 90 % van alle uien, dus we zijn blij dat alles weer op gang komt."

Lange bewaring
Wout gaat verder: ‘Juist door de onzekere markt van dit moment kiezen telers voor de zekerheid van lange bewaring, bijvoorbeeld met een ras als Rockito of SV3557ND. Met name Rockito, met zijn sterke huid, kan lang in de schuur blijven. De prestaties van een uienras in de bewaring zijn in deze onzekere tijden belangrijker dan ooit.’

Lennert: ‘Een ras als Rockito levert een goede netto-opbrengst na bewaring en geeft de teler de rust en zekerheid dat hij meer tijd heeft om de uien op het juiste moment te verkopen. Speculeren met de voorraad blijft natuurlijk altijd spannend, maar met een sterke ui krijgt elke tactiek net even wat meer ruimte.’

Beregenen
Toch zien Wout en Lennert wel een verschuiving ontstaan in het areaal van uien in Nederland. Wout: ‘De afgelopen twee jaar waren erg droog. Dat betekent dat het telen van uien in regio’s waar niet beregend kan worden heel moeilijk is. Bijvoorbeeld in Brabant en Limburg verbiedt de overheid regelmatig het gebruik van oppervlaktewater. Daarmee zijn telers helemaal afhankelijk van hun eigen bronnen. Vanuit eigen bronnen beregenen kost meer tijd en meer energie.’

Lennert: "Op zandgronden, bijvoorbeeld langs de Zeeuwse kust, zijn er bijna geen dieptebronnen, omdat er onderin brak water staat. In die regio’s kiezen veel telers nu voor een ander gewas, zoals graan, tarwe, bruine bonen, suikerbieten en gerst. Dat kost minder en levert minder op, maar brengt wel minder risico’s met zich mee."

Groei in het Oosten
"Ik zie wel een sterke groei van het areaal uien in Noordoost-Nederland en Zuidoost-Nederland. In Drenthe kiezen akkerbouwers voor uien ten koste van aardappelen. De prijs van aardappelen is erg laag op dit moment," aldus Wout.

Meer zaaien voor voldoende kieming
Wout: "Er moet een mooi, vochtig zaaibed zijn om uien te laten kiemen. Door vooraf te beregenen, worden de kluiten zachter en is de kans van slagen groter. We adviseren onze telers om, afhankelijk van de grond en de teeltomstandigheden, dichter te zaaien om tot voldoende kieming te komen. In droge tijden heeft de uienteelt veel baat bij een ras met sterke wortels. Rockito heeft dat; dit ras presteert goed onder moeilijke teeltomstandigheden, juist vanwege het sterke wortelgestel."

Geen problemen met oogsten
Lennert besluit: "Gelukkig is het voor de meeste telers business as usual. Men heeft weinig personeel en de loonwerkers zijn voldoende beschikbaar. Het werk kan op gepaste afstand worden uitgevoerd, dus er zijn weinig bedreigingen voor de oogst straks. Maar intussen zijn het voor hen ook onzekere tijden, qua weer en qua ontwikkelingen in de markt. We wensen alle uientelers heel veel succes in de komende maanden!"

Voor meer informatie:
Wout Nelissen
Noord-Nederland en Limburg
+ 31 6 51 38 17 27
wout.nelissen@bayer.com 

Lennert van Arenthals
Zuid-Nederland
+31 6 53 77 90 35
lennertvan.arenthals@bayer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven