Maarten van Damme, Dacomex:

"Regen net op tijd gekomen voor nieuwe uien"

Tholen - De Hollandse uienexporteurs zijn weer toegekomen aan de laatste loodjes van het seizoen van de bewaaruien. Van een torenhoge vraag is echter geen sprake. "Dat hebben we ook met zijn allen wel een beetje veroorzaakt. Iedereen ging elkaar overbieden bij de boer uit angst dat de uien op zouden raken. Daardoor zijn de prijzen gestegen en zodoende hebben we onze eigen glazen ingegooid", zegt Maarten van Damme van Dacomex.

"Anders hadden we in mijn optiek nog best even door kunnen exporteren naar Afrika en andere bestemmingen, maar nu werden we voor veel bestemmingen te duur en is de vraag aan alle kanten weggezakt. Afrika heeft nu bijvoorbeeld ook lokaal alternatieven ", vervolgt Maarten. "Er gaan nog wel wat vrachten weg binnen Europa, maar nu raken de uien aardig op. Wij verwerken zelf volgende week de laatste oude uien, daarna doen we een weekje rustig aan en dan zitten we de eerste week van juli alweer volop in de nieuwe plantuien."

Een vooruitblik geven op het nieuwe seizoen is volgens de exporteur lastig. "Het aanbod bij de boer zal bepalend zijn. Een topjaar kan het niet meer worden, daar hebben we teveel droogte voor gehad. Maar de regen die de afgelopen week - juist in de bekende uienteeltgebieden - is gevallen, is wel net op tijd gekomen. Als de buien een week later waren gekomen, was het te laat geweest. Nu zien de plantuien er over het algemeen redelijk uit. De zaaiuien staan nog wel heel dun, maar het is nog vroeg en er kan nog veel gebeuren!"

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
Tel: +31 (0)166-662550
maarten@dacomex.nl   
www.dacomex.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven