Wateropslagproef Texel krijgt groen licht

Begin deze week kregen boeren groen licht voor een project op Texel waarbij men op grote schaal regenwater gaat opvangen voor irrigatie in de landbouw. 

De opslag van zoet water op het eiland moet uitkomst bieden aan de telers op het Waddeneiland die voor het derde jaar op rij te kampen hebben met de droogte. De Waddeneilanden hebben geen mogelijkheid om te beregenen en geldt een permanent beregeningsverbod. De aanvoer van zoet water komende via een leiding van het vaste land is enkel bedoeld als drinkwater.

In het project "Zoete toekomst Texel" gaat men op twee locaties de komende drie jaar testen of men het regenwater ondergronds kan vasthouden. Het water zal worden voor de irrigatie van 50 tot 100 hectare akkers. Men verwacht dat de opslag zo'n 300.000 kubieke meter water kan vasthouden. Mocht de proef een succes zijn kan men uitbreiden naar de andere Waddeneilanden.

De proef wordt financieel gesteund door het Waddenfonds, de boeren op Texel, provincie Noord-Holland, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, LTO Noord Fondsen, gemeente Texel, TESO, Texelfonds en de Krim Texel. Zes boeren hebben zich inmiddels gecommitteerd aan het project en staan klaar in de startblokken.

Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven