Georg Thalhammer levert voor het eerst product uit eigen teelt

"Opbrengst biologische knoflook zou voldoende moeten zijn om versmarkt tot in augustus te voorzien"

De vraag naar binnenlandse knoflook neemt in Duitsland toe. Niet alleen het conventionele, regionaal geteelde product wordt steeds populairder bij de consument, maar ook biologische knoflook wint steeds meer terrein. Georg Thalhammer, gepassioneerd ondernemer binnen een snelgroeiende biologische telergemeenschap in Steinfeld (Beieren), heeft deze trend ook opgepakt en levert nu voor het eerst biologische knoflook uit eigen teelt aan de detailhandel. FreshPlaza sprak met hem over het seizoen tot nu toe en het langetermijn-potentieel van biologische producten.

Biologische knoflook vers van het veld

Ruim 30 jaar geleden verbouwde de teler zelf al biologische knoflook, maar dan op bescheiden schaal. Vervolgens kocht hij goederen van Franse biologische telers in de Drôme. "Vorig jaar kon ik vier ton overgebleven stekken van deze telers overnemen. Vier van mijn pompoentelers waren klaar om de stekken te planten. Zo hebben we uiteindelijk 6 hectare gereserveerd voor de biologische knoflookteelt."

Op dit moment is de basilicumoogst in volle gang.

Optimale weersomstandigheden
Volgens Thalhammer heeft het teeltproces van biologische knoflook zich zeer positief ontwikkeld. "De weersomstandigheden waren optimaal voor biologische knoflook. In april en mei moesten we de gewassen slechts een beetje water geven. Vanaf half mei konden we de eerste bio-producten oogsten." Vorige week zijn de laatste biologische bollen van het veld gehaald. Volgend jaar hoopt de teler iets eerder te beginnen, zodat het eerste gewas al eind april geoogst kan worden. Ze denken er ook aan om nog twee tot drie rassen te telen in plaats van slechts één.

De biologische knoflook wordt voornamelijk geteeld als bio-product voor de versmarkt. In de toekomst wil men de bio-knoflook in eigen beheer gaan verwerken.

De belangstelling van de handel is er ongetwijfeld. "Onze producten staan al ongeveer twee weken in de winkels van Edeka en Aldi Süd. In principe is onze oogst voldoende om deze klanten tot augustus van verse knoflook te voorzien. Mocht er echter een groothandelsklant contact met ons opnemen, dan kan hij dienovereenkomstig worden bevoorraad."

De verse knoflook wordt momenteel bewaard in een koelopslag voor wortelen. In de loop van volgend jaar wordt er een nieuwe opslagplaats voor biologische veldgroenten en bosproducten gebouwd met een koelcapaciteit van 5.000m². In de rest van het pand kunnen bijvoorbeeld diverse soorten knoflook en basilicum tijdelijk worden opgeslagen.

Groot potentieel op de Duitse markt
Al met al kan de grote biologische leverancier een positieve tussentijdse balans opmaken. Op lange termijn zijn er volgens Thalhammer zeker verdere groeimogelijkheden voor de regionale biologische knoflook. "Het potentieel is duidelijk aanwezig, vooral omdat de binnenlandse consumptie in China snel groeit. Als gevolg daarvan neemt ook de export vanuit China geleidelijk af. Ten tweede is het gewas ook een uitstekende aanvulling op de vruchtwisseling na de pompoenoogst. Als de daslook op is, beginnen we meteen met het knoflookseizoen, zodat het perfect aansluit op onze werkprocessen.

Pluk van regionale blauwe bessen in het bos

Basilicumoogst en blauwe bessen
Thalhammer streeft naar een continue ontwikkeling van het regionale productassortiment. Momenteel is de biologische basilicumoogst in de Rhön in volle gang. "Wij verbouwen basilicum puur voor de verwerking en produceren basilicum in olijfolie en voor onze eigen pestolijn in opdracht van onze klanten. Daarnaast brengen wij vanaf volgende week voor het eerst biologische blauwe bessen op de markt. In eerste instantie zullen we deze bessen die in het wild groeien, alleen op de versmarkt aanbieden. Daarna zullen we ook blauwe bessenjam en misschien ook nog wel een nieuwe spread van blauwe bessen met pompoen gaan produceren. Vanaf volgend jaar willen we de bessen ook zelf drogen en gebruiken voor onze verwerkte producten."

Voor meer informatie:
George Thalhammer
Handel mit Biolebensmitteln e.K.
Tannenweg 10
D-97854 Steinfeld
Duitsland
+49 9359 9090376
georg@georgthalhammer.com
www.georg-thalhammer.de


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven