Panama keurt de import van 5.000 ton uien goed

De Panamese overheidsdienst die de aanvoer van aardappelen en uien waarborgt, heeft de import van 5.000 ton uien goedgekeurd om in de maanden augustus en september in de vraag te kunnen voorzien. Met deze maatregel wordt beoogd zowel een tekort aan uien als prijsstijgingen te voorkomen aangezien er een daling in de eigen productie verwacht wordt als gevolg van hevige regenval. Zowel in augustus als in september zal er 2.500 ton geïmporteerd worden.

Ook de huidige situatie als gevolg van de pandemie heeft bijgedragen tot het nemen van deze beslissing. Corona blijft om zich heen grijpen en de tijd om de import van producten te regelen is beperkt, zo laat het ministerie van Landbouwontwikkeling (MIDA) in een persbericht weten. Het ministerie vreest ook dat er opnieuw havens zullen sluiten vanwege mogelijke nieuwe uitbraken.

Momenteel kunnen er uit de Verenigde Staten, Spanje en Chili uien geïmporteerd worden.

De Panamese uienoogst bedraagt ongeveer 2.700 ton per maand, maar als gevolg van de zware regenval in Cerro Punta wordt een daling van 50 ton per hectare verwacht, wat betekent dat er in augustus maar 2.170 ton beschikbaar zal zijn en in september 2.000 ton.

Augusto Valderrama, de minister van Landbouwontwikkeling, zei in een persbericht dat de aanvoer van uien moet worden gegarandeerd om de consumenten niet op te schepen met een mogelijke prijsverhoging tijdens de maanden waarin het binnenlandse aanbod daalt.

Op 8 juni keurde de overheidsdienst ook de import van 2.000 ton uien goed als aanvulling op de binnenlandse productie in juli. Die volumes zijn sinds vorige week binnen gaan stromen.

Het ministerie en bovengenoemde overheidsdienst werken anderzijds samen om de verliezen van de binnenlandse oogst zoveel mogelijk te beperken omdat de importproducten de eigen telers al tien jaar lang een doorn in het oog zijn.

Bron: laestrella.com.pa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven