Konstanze Pantiru, Pantiru Knoblauchkulturen GbR: "We werden regelrecht overvallen door corona"

"We dachten dat het potentieel voor Duitse knoflook uitgeput was maar het actuele seizoen bewijst het tegendeel"

2020 is een bijzonder jaar voor Duitse knoflook. Kleinere leveringen uit Spanje, logistieke problemen in China, de buitengewoon snelle verkoop van knoflook en de extreem toegenomen vraag naar lokale producten hebben voor een drukke zomer gezorgd bij de firma Pantiru uit het Duitse Lampertheim. "In het afgelopen jaar hadden we de indruk dat het potentieel op de markt uitgeput was. Het actuele seizoen bewijst het tegendeel", vertelt Konstanze Pantiru, die het bedrijf samen met haar man Ciprian runt.


Konstanze Pantiru bij een bezoek van FreshPlaza tijdens de afgelopen zomer.

Het weer was ideaal voor de knoflook tijdens dit teeltseizoen: "Knoflook heeft veel warmte nodig, het was echter niet te heet. We hebben de akkers geïrrigeerd en de regen kwam ook op het juiste moment - er was geen gebrek aan water en het was niet te nat. Door deze optimale omstandigheden konden we de maximale opbrengst van onze akkers bereiken."

De afzet ging dit jaar aanzienlijk omhoog: "We hadden dit jaar gelukkig op 6 hectare extra geplant om aan het einde van het seizoen langer met gedroogde knoflook op de markt te blijven. We hadden nooit op deze enorme afzet gerekend want we werden regelrecht overvallen door corona.“ Het knoflookareaal van de firma Pantiru bedraagt momenteel circa 30 hectare.


De familie Pantiru voor de verwerkingshal van het bedrijf. Hier wordt de knoflook gepoetst, opgeslagen en gedroogd.Het team van het bedrijf tijdens een bezoek van afgelopen jaar.

Konstanze maakte zich begin van het jaar zorgen over de beschikbaarheid van arbeidskrachten: "Uiteindelijk hadden we echter ook in dit opzicht geluk en konden we ons gebruikelijke Roemeense team invliegen." Dankzij het op elkaar ingespeelde team is het arbeidsverloop bij het bedrijf bijna hetzelfde gebleven, ook al was er wel sprake van beperkingen wat betreft de vrije tijd: "We moesten onze seizoenskrachten uitleggen dat zij het erf twee weken niet mochten verlaten. Mijn gezin is zelf ook thuis gebleven om een besmetting te voorkomen aangezien dat ons bedrijf lam zou hebben gelegd. We hebben extra onderkomens voor de seizoensarbeiders gehuurd, desinfectiemiddelen en stations om de handen te wassen ter beschikking gesteld. Het was veel werk in de voorbereiding, maar nu loopt het goed."

De maand mei was een maand waarin er veel te doen was voor Konstanze: "Het seizoen is dit jaar al op 13 mei begonnen. Op dat moment moesten onze kinderen nog thuis onderwezen worden aangezien de scholen gesloten waren. Dan kwamen alle bestellingen in één keer, we moesten extra arbeidskrachten inhuren en hebben zelfs een extra arbeidskracht op kantoor ingezet om de aanvragen af te handelen.“ Vanwege de grote, vroege hoeveelheden eindigt het seizoen niet zoals gebruikelijk in september, maar reeds uiterlijk eind augustus.

De knoflook 'uit de regio, voor de regio‘ wordt in de actuele crisissituatie goed ontvangen: "We hebben dezelfde afzetkanalen als de afgelopen jaren, maar er werden grotere hoeveelheden verkocht. Lokaliteit is belangrijk voor de consumenten, ze kennen ons bedrijf en weten dat wij ons aan alle noodzakelijke voorschriften houden. Dat schept vertrouwen in onze knoflook."

Voor meer informatie:
Konstanze Pantiru
Pantiru Knoblauchkulturen GbR & Saatguthandel
In den Gärten 5
68623 Lampertheim
Tel: +49 (0)6206 1556140
Ciprian Pantiru: 0173 1065833
Konstanze Pantiru: 0174 4678858
E-mail: pantiru.ciprian@t-online.de 
www.pantiru-knoblauchkulturen.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven