Nog veel regionale verschillen in grondwaterstand

Gemiddeld neerslagtekort afgelopen weken niet verder toegenomen

De neerslag van de afgelopen periode zorgt voor verlichting in grote delen van het land. Er zijn echter nog steeds regionale verschillen waar het gaat om de grondwaterstand. De afvoer van de Rijn en de Maas daalt in de komende weken, maar blijft naar verwachting voldoende om aan de watervraag te voldoen.

Grondwaterstanden
De neerslag van de afgelopen periode heeft verlichting gebracht voor landbouw en natuur. Er zijn echter nog wel regionale verschillen. Zo zijn er gebieden waar de grondwaterstand nog steeds laag is, zoals op de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland.

De drinkwatersector heeft geen knelpunten met de drinkwaterproductie. De oproep van de sector aan gebruikers blijft wel om bewust om te gaan met drinkwater. Scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder.

Neerslagtekort
De afgelopen weken waren de gemiddelde neerslag en verdamping in Nederland in balans. Na een droge start van de zomer is het neerslagtekort nu ongeveer op de lijn van de 5% droogste jaren gekomen. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt 185 mm en is daarmee de afgelopen weken niet verder toegenomen.

Bron: Rijkswaterstaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven