Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

5% meer areaal voor Egyptische uien

Het seizoen voor Egyptische uien is in volle gang. Zowel rode als gele uien doen het goed. De opbrengst neemt ieder jaar toe, ook omdat de Egyptische overheid telers stimuleert om de productie uit te breiden. Naar verwachting zal het areaal dit jaar toenemen met 5%.

Egyptische exporteurs werken momenteel zowel met rode als met gele uien. Volgens Mostafa Adel, exportmanager bij MMA Fresh Produce, loopt het seizoen tot nu toe goed. "We leveren op dit moment gele uien. Het uienras Giza-6 staat wereldwijd goed bekend. Ook onze Italiaanse en rode Giza-rassen doen het op dit moment goed. We zijn in februari met gele uien begonnen en blijven deze tot november exporteren. De rode uien beginnen iets later en lopen van april tot december. Dat komt goed uit, omdat deze uien zowel in het noorden als in het zuiden van Egypte kunnen worden geoogst."

Het bedrijf van Adel wil zijn aanbod voor de belangrijkste markten uitbreiden. Het volume aan uien voor export neemt dan ook ieder jaar weer toe. "In vergelijking met het vorige seizoen zullen Egyptische uien naar alle waarschijnlijkheid een groter marktaandeel krijgen in regio's zoals Rusland, Bangladesh, Nederland en sommige landen in Afrika. In het seizoen van 2019 exporteerde Egypte 600.000 ton van het totaal van 2,9 miljoen ton dat in dat jaar aan uien werd geoogst. Dat was twee keer zoveel in vergelijking met 2018. Ik denk dat deze trend zich voort zal zetten en dat Egypte dit jaar nog meer uien zal exporteren."

Adel legt uit dat de groeiende opbrengst een logisch gevolg is van het overheidsbeleid. "Het Egyptische ministerie van landbouw stimuleert telers om meer uien te oogsten, omdat uien zowel op nationaal als internationaal niveau van groot belang zijn. De totale opbrengst van 2020 wordt geraamd op 3,1 miljoen ton, mede doordat het areaal in dit seizoen met ongeveer 5% is uitgebreid. De meeste vraag komt altijd vanuit Rusland, Nederland en Saoedi-Arabië, gevolgd door Aziatische markten zoals Bangladesh en India. Dit zijn dan ook onze belangrijkste markten, hoewel ook het Verenigd Koninkrijk een grote rol voor ons speelt. India importeerde gedurende een langere periode grote volumes aan uien, omdat de sector in India vorig jaar getroffen werd door een zwaar moessonseizoen en andere slechte weersomstandigheden."

"Omdat we nog steeds te maken hebben met Covid-19 zal MMA Fresh Produce zo veel mogelijk proberen om supermarkten direct te benaderen. We verwachten dat er wat betreft marketingstrategieën veel zal veranderen. Normaal richten we ons op groothandelaren, maar in plaats daarvan focussen we ons nu direct op retailers. Aangezien de pandemie nog voortduurt is er in veel regio's sprake van schaarste. De directe reden hiervoor is het tekort aan arbeidskrachten en de problemen binnen de logistieke sector. Door direct contact te hebben met supermarkten en koelketendistributeurs kunnen we onze uien op de plekken krijgen waar ze nodig zijn. Een forse uitdaging van dit jaar is de prijs. Grotere producerende landen zoals India kunnen in dit seizoen voor moeilijkheden zorgen. Indiase uien zijn in het Midden-Oosten een stuk goedkoper dan Egyptische uien, omdat Aziatische minderheden in de Golfstaten de voorkeur hebben voor uien uit India. Op dit moment zijn in veel markten de prijzen redelijk, al zijn ze wel lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. We zullen moeten zien hoe het seizoen zich verder ontwikkelt," zegt Adel tot slot.

Voor meer informatie:
Mostafa Adel
MMA Fresh Produce
+20 114 271 7700
Mostafa.adel@mmagroup.co 
LinkedIn: www.linkedin.com/in/mostafa-adel-98a25040 
www.linkedin.com/company/mma-fresh-produce


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven