Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studie KNMI, universiteit Wageningen, KnowH20 en de Bakelse Stroom

"Beregeningsverbod overdag weinig effectief"

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van het KNMI, universiteit Wageningen, KnowH20 en de Bakelse Stroom toont aan dat beregening overdag vergelijkbare verdampingsverliezen oplevert als beregening ’s nachts. Het instellen van een verbod op het beregenen overdag levert daarmee weinig op om waterverliezen te beperken. De onderzoekers kondigen in deze verkenning aan dat op een later moment een gedegen studie naar alle facetten rond beregenen wordt geadviseerd.

Volgens de onderzoekers is er nauwelijks verschil tussen het overdag of ’s nachts beregenen. Een urenverbod is volgens de studie weinig effectief om de verdampingsverliezen significant terug te brengen. Trienke Elshof, LTO Nederland-portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving: “Beregenen doen boeren niet voor niets. Deze conclusies bieden de objectieve argumenten tegen een mogelijk verbod op beregenen. Lto wil daarover op korte termijn met de waterschappen nader in gesprek.”

De studie wijst er ook op dat verwaaiing door wind een groter effect heeft op het waterverlies bij beregening. Een beregeningsverbod bij wind is echter ook niet een terechte beleidskeuze. De daadwerkelijke verliezen zijn minimaal als meegerekend wordt dat de verwaaide neerslag uiteindelijk ook in hetzelfde perceel neervalt.

Onder de extreme hete weersomstandigheden van afgelopen weken is de discussie opgekomen hoe het schaars water efficiënt ingezet kan worden. LTO Nederland roept op de discussie te voeren op basis van de objectieve feiten. Uit deze studie en de praktijkmetingen maakt LTO Nederland op dat de discussie veel meer moet gaan over waterbeschikbaarheid in Nederland dan het tijdstip van beregenen.

Bron: LTO

Publicatiedatum: