Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eurofins helpt aardappel- en uiensector bij bestrijding gewasbeschermer

“Sector staat voor enorme uitdaging na Europees verbod op chloorprofam”

Vanaf 31 juli 2020 verbiedt de Europese Commissie het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel chloorprofam (CIPC). De kiemremmer met een onkruidverdelgende werking, die veelvuldig werd ingezet in de aardappel- en uienteelt, heeft een hardnekkige werking. Zelfs na intensieve reiniging is het middel vaak nog aanwezig op plekken die in aanraking zijn geweest met behandelde gewassen. Om de uien- en aardappelsector te ondersteunen, heeft Eurofins Food, Feed Water Benelux een effectief omgevingsonderzoek ontwikkeld dat duidelijkheid geeft of er nog chloorprofam aanwezig is in omgevingen waar ‘schone’ gewassen worden verwerkt.

“De aardappel- en uiensector staat voor een enorme uitdaging”, zegt Frank Cobussen, Managing Director van het Lab Zeeuws-Vlaanderen van Eurofins. “We onderkennen de ontstane problemen voor de sector. Op dit moment is chloorprofam het meest effectieve en betaalbare middel om ui- en aardappelgewassen te beschermen. Een goed alternatief is nog niet gevonden.” 

“Daarnaast blijkt het een immense opdracht om chloorprofam volledig uit te bannen. De sporen van het middel hechten zich aan alle onderdelen waar het gas is toegepast zoals wanden, vloeren, ventilatorbladen en machines. Reiniging blijkt vaak niet in één keer effectief. Wanneer chloorprofam-vrije producten opgeslagen en verwerkt worden, hechten de sporen zich vervolgens weer aan die gewassen. Hetzelfde risico geldt voor het transport en de verdere verwerking in de keten.”

Grondige reiniging
Omdat de sector hard wordt getroffen, wordt er gewerkt aan een tussentijdse MRL (maximale residulimiet) die mogelijk kleine percentages chloorprofam in deze overgangsfase toestaat. Hier bestaat echter nog steeds onduidelijkheid over. “We zien het dan ook als onze opdracht om alle risicogebieden volledig chloorprofam-vrij te maken”, zegt Daphne van Damme, pesticiden expert bij Eurofins. “Chloorprofam dringt zelfs door tot in de poriën van beton. We adviseren betrokken bedrijven op dit moment om zo grondig mogelijk te reinigen, zowel droog als nat. Samen met de sector zoeken we ook naar andere oplossingen

Zekerheid na swab-analyse
Het Eurofins omgevingsonderzoek wordt uitgevoerd met het nemen van monsters met ‘swabs’, speciale doekjes die omgevingssporen opnemen en die vervolgens in het laboratorium worden geanalyseerd. De monsters worden genomen van alle cruciale plekken die direct of indirect in aanraking komen met gewassen zoals wanden, vloeren, kisten, transportbanden en stortbakken en vrachtwagens. Testen en analyses moeten uitwijzen hoe hoog het gehalte chloorprofam mogelijkerwijs nog is en waar reinigingsprocessen moeten worden herhaald of gewijzigd. Daphne van Damme: “We vertrouwen erop dat we met de sector samen chloorprofam vrij kunnen maken en dat er binnen niet al te lange tijd een effectief en betaalbaar alternatief op de markt komt.”

Voor meer informatie:
Linda Schulte
Eurofins
+ 31 (0) 6 26 05 80 53
https://www.eurofinsfoodtesting.nl 

Publicatiedatum: