Eric Moerdijk (Monie): "Geen topopbrengst zaaiuien, maar ook niet zo dramatisch als twee jaar terug"

Meer kortetermijnhandel in de uien door Corona?

Tholen - Het Hollandse plantuienseizoen kwam dit jaar wat traag op gang. Inmiddels begint de vraag vanuit Afrika wat meer los te komen en is het wachten op de officiële marktopening van Senegal, traditiegetrouw de grootste bestemming voor de Hollandse uien. "Zij maken binnenkort bekend wanneer de markt opengaat. Als dat zo is, kan het echt serieus worden", constateert Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp.

UPDATE Gisteren - na het interview - besloot Senegal om de grenzen per direct te openen met een importquotum van 125.000 ton tot eind december

Aan de rustige start van het seizoen liggen volgens hem meerder factoren ten grondslag. "Deels is er in Europa voldoende eigen oogst beschikbaar. De opbrengsten zijn in Europa redelijk goed. Daarnaast zag je dat er, mede door Corona, bepaalde bestemmingen die normaal importeren nu zelf voldoende uien hadden of zelfs exporteerden. Bovendien waren de containertarieven erg hoog."

"Je kunt niet alles op Corona steken, maar het zorgt wereldwijd wel voor de nodige impact en onzekerheid. Ik verwacht dat veel bedrijven dit seizoen daarom hun risico's proberen te beperken en meer inspelen op de kortetermijnhandel. Ik verwacht dat er wel wat meer druk op de markt zal komen, omdat de prijs op een redelijk hoog niveau ligt, gezien het aanbod. Maar wanneer Senegal aan de markt blijft en het aanbod blijft op niveau, dan moet de markt wel redelijk stabiel kunnen blijven."

"Het binnenhalen van de oogst gaat op zich goed, maar je moet je momenten wel pakken. We hebben een paar warme weken achter de rug waarin we niks konden doen. Wij zijn eind vorige week weer begonnen. Maar 's avonds valt er regelmatig een buitje, waardoor je maar korte dagen hebt tussen de buien door", vertelt de verpakker.

"De opbrengst van de plantuien is gewoon goed. Bij de vroege plantuien was het nog wisselend, maar de opbrengst van de late plantuien was gewoon goed. De opbrengst van de zaaiuien varieert sterk. Het is geen topopbrengst, maar ook zeker niet zo dramatisch als twee jaar geleden. Maar de verschillen zijn groot en zeker in het zuidwesten zijn er percelen waarbij de oogst niet mee zal vallen."

Voor meer informatie:
Eric Moerdijk
Monie
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
eric@monie.nl   
www.monie.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven