Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lezingen en machines op een afstandje, digitale editie Aardappeldemodag

Tholen – Dit jaar kon de Aardappeldemodag niet doorgaan door het coronavirus. De organisatie liet zich echter niet bij de pakken neerzitten en besloot daarom digitaal te gaan. Op deze manier konden de bezoekers online toch de proeven, het mechanisatiepark en bedrijvenmarkt bezoeken.De organisatie keek 's avonds terug op een geslaagd project met 1100 bezoekerregistraties en bijna 11.000 standbezoeken op deze dag. Hoewel een prima alternatief gezien de huidige situatie hopen we toch dat we elkaar wel weer gewoon in levende lijve kunnen zien op de Aardappeldemodag 2022 in Westmaas.

Export en kringloop sluiten elkaar niet uit 
Naast de Proefvelden en het mechanisatiepark was er ook ruimte voor presentaties over de nieuwste ontwikkelingen in de Aardappelsector. voorzitter Dirk Duijzer van de Topsector Agri & Food benadrukte bij de presentaties dat de aardappelketen meer verbonden moet zijn. Er moet meer aandacht zijn voor kringlooplandbouw. Hij vindt het daarbij van belang dat de regering ook meer geld beschikbaar stelt hiervoor. Bij kringlooplandbouw kan de export van aardappelen wel gewoon doorgaan vertelt Dirk. Vooral zaaizaad en pootgoed zijn interessanter voor de aardappelsector dan bijvoorbeeld bulk naar verre bestemmingen als China. Europa blijft toch de belangrijkste markt. “Nog altijd gaat 80% van de export naar Europa.”

Corona toont dat sector weerbaar moet zijn
Dick Hylkema, directeur van de NAO sprong gelijk in op die belangrijke positie van Nederland in de wereldwijde aardappelsector. “Nederland is wat dat betreft het Silicon Valley van de aardappelen.” Dick vertelde vooral over het belang van de weerbaarheid van de aardappelsector en dat men bestand moet zijn tegen onverwachte gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de coronacrisis. De digitale versie van de Aardappeldemodag was volgens hem daar een mooi voorbeeld van. Terugkijkend op de eerste dagen van de crisis zag Dick dat er enerzijds moeite was om de schappen van de supermarkten te vullen maar anderzijds dat de fritesindustrie grote moeite had met de afzet. Wel gingen er de gehele periode nog veel aardappelen weg richting Afrika.


Piet de Jong van Grimme met Leanne Mol en Marieke de Jong van de organisatie

Voorsprong in kennis en innovatie moet niet vanzelfsprekend zijn
Die positie van Nederland, in de woorden van Dick dus het Silicon Valley van de aardappel. Is geen vanzelfsprekendheid. Louise Fresco van Wageningen University & Research benadrukte dat het belang van kennis en kunde voor de sector van groot belang is om die positie te behouden. “Over 20 jaar zal de aardappelsector er weer heel anders uitzien maar de kennis en kunde blijft van belang,” vertelde ze op de Aardappeldemodag. Precisielandbouw, genetica en een nieuwe blik op diversiteit en de keten zijn volgens haar van belang in de komende jaren. Toch is het onzeker wat de grote veranderingen zullen zijn op de markt.