Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 60 procent akkerbouwers wil stap maken naar precisielandbouw

Nederlandse akkerbouwers verwachten binnen nu en vijf jaar een of meerdere precisielandbouwtechnieken toe te gaan passen. 64 procent zegt dit te gaan doen, waarbij het plaats-specifiek toepassen van gewasbescherming de meest genoemde optie is met 47 procent. Als belangrijke voorwaarde voor toepassen van dergelijke technieken noemen ondervraagde akkerbouwbedrijven dat het instrument meer gemak moet bieden dan nu. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank Food & Agri Research.

Ongeacht bedrijfsgrootte willen ondervraagde akkerbouwbedrijven de komende jaren jaar meer informatie-intensieve technieken toepassen. Meest genoemd: het plaats-specifiek toepassen van gewasbescherming met 47%, daarna volgt het variabel toedienen van stikstofbemesting met 35%. Vermoedelijke reden voor deze behoefte is de steeds strengere regelgeving rond het gebruik van gewasbescherming in open teelten.

Gemak voor ondernemer
De belangrijkste voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van informatie-intensieve precisielandbouwtechnieken in de sector is meer gemak op het akkerbouwbedrijf. Nog een lastig punt momenteel. Analist Stefan van Merrienboer van Raboresearch F&A duidt een aantal zaken die nu nog een barrière zijn voor de akkerbouwers: “Zij geven aan dat apparatuur van verschillende leveranciers niet op elkaar aansluit, twijfelen of de investeringen in tijd en geld wel lonend zijn, en stellen dat de doorvertaling van de techniek naar specifieke bedrijfsomstandigheden ontbreekt.”
In het onderzoek waaraan 233 Rabobank klanten uit de akkerbouwsector meewerkten, gaf slechts 18% van de respondenten aan in de huidige precisielandbouw een techniek te zien die de ondernemer tijd bespaart. “Je kunt dus wel stellen dat er een belangrijke opgave ligt voor leveranciers om de techniek gebruiksvriendelijker te maken,” aldus Merrienboer.

Versnellen transitie
De trend van datavergaring is al jaren gaande. Toch zien we bij akkerbouwers dat deze data slechts beperkt wordt ingezet op het bedrijf. Voor een beter begrip van waar de barrières zitten en waar de grootste behoefte ligt, is dit onderzoek gehouden. Zo geeft 53% van de akkerbouwers aan dat een aanschafsubsidie of bijdrage vanuit ketenpartijen hen zou stimuleren om over te gaan op deze techniek.

Terugdringen meststoffen
Toepassing van precisielandbouw kan volgens de ondervraagde akkerbouwers voordeel bieden aan de kostenkant van het bedrijf. 64% noemt efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen als voordeel, 44% wijst op besparing door nauwkeurigere inzet en 42% stelt dat deze technieken het gebruik van meststoffen efficiënter maken.

Klik hier voor het gehele rapport met uitgebreide uitkomsten 

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: