DLV Advies:

"Bewaarloods met betonnen droogwanden is robuuster en duurzamer"

In 2018 realiseerde DLV Advies een nieuwe bewaarloods bij akkerbouwbedrijf Duo-Farm in Tollebeek. Wim van der Linden en Laurens Ashouwer hadden behoefte aan advies voor een nieuwe kistenbewaring voor 4.000 kisten. Het opslaan van verschillende producten op één locatie en onder één dak was hun gekoesterde wens.

“We hadden geen verstand van de bouw en dan schakel je toch een adviesbureau in”, motiveert Laurens zijn destijdse keuze voor DLV Advies. “We hadden al deelgenomen aan spuitlicenties van het toenmalige DLV, dus was de keuze snel gemaakt.”

Uniek: betonnen droogwanden
De nieuwe kistenbewaring bestaat uit zes cellen met een gezamenlijke capaciteit van 4.000 kisten. Uniek aan deze bewaring zijn de betonnen droogwanden die uit één stuk bestaan. Barry Akkerman, projectleider Bouw bij DLV Advies, licht toe: “Normaal gesproken worden vaak houten wanden gebruikt. Bij Duo-Farm is gekozen voor een betonnen uitvoering, omdat dit duurzamer en robuuster is. Houten drukwanden kunnen bij hard aandrukken van de kisten nog wel eens rond gaan staan. Dit is op te lossen met afsteuning, of zoals hier met betonpanelen. Een ander groot voordeel is dat de betonpanelen tegelijk met de staalconstructie worden gemonteerd wat tijdwinst oplevert in de planning.”

Zuigventilatiesysteem en koelinstallatie buiten
De cellen zijn voorzien van een zuigventilatiesysteem met ventilatoren en zuigkleden. Er worden geen synthetische koudemiddelen gebruikt om te koelen. Wim: “De CO2-propaan waarop onze koelinstallatie draait, is een natuurlijk koudemiddel. De maatschappelijke tendens naar meer CO2-neutrale productiemethodes groeit. Hiermee is onze installatie in ieder geval een investering voor de toekomst.” 
Barry vult aan: “Bij Duo-Farm hebben we ervoor gekozen om de koelinstallatie buiten de loods in een container te plaatsen. Dit had had als voordeel dat de complete installatie bij de fabriek opgebouwd kon worden. Door de gehele koeltechniek buiten het gebouw te plaatsen, heb je geen last van lawaai en ongewenste warmte in de schuur. Daarnaast is de gehele installatie overzichtelijk ingebouwd in de container en blijft hij ook nog eens mooi stofvrij.”

Laurens: “In de cel waar we de uien drogen, hebben we heaters boven de ventilatoren geplaatst. De (rest)warmte, die de koelinstallatie produceert, wordt gebruikt voor het drogen en opwarmen van de uien. De bewaring heeft dan ook geen gasaansluiting.

Architectuur
Wie vanuit noordoostelijke richting over de Urkerweg komt aanrijden, herkent de nieuwe bewaarloods direct. De bewaring is uitgevoerd in twee verschillende grijstinten afwisselend in verticale banen verdeeld over de gevel. De ventilatie-overstekken zijn geluiddempend uitgevoerd. Door het toepassen van geperforeerde beplating met isolatie aan de binnenzijde van de overstekken wordt geluidsoverlast naar de naastliggende woning beperkt. In de overstekken heeft de opdrachtgever verlichting laten monteren die ‘s avonds de gevels uitlichten.

Klik hier voor meer foto's op DLV Advies.nlVoor meer informatie:
Barry Akkerman
DLV Advies
06 26 51 87 16
b.akkerman@dlvadvies.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.