Kerstin Meinicke (Heide-Zwiebel AG) over het actuele uienseizoen

"Hitte leidt tot een normale oogst en minder extra grote uien"

De uienoogst op de Duitse Lüneburger Heide komt nu langzaam op gang. Maar de aanhoudende droogte en hoge temperaturen in het Noord-Duitse teeltgebied maken het de uientelers dit jaar moeilijk, bevestigt Kerstin Meinicke (rechts), directeur van de afzetorganisatie Heide-Zwiebel AG. "We rekenen op basis van de actuele situatie op een normale oogst."

Op donderdag 3 september viel het officiële startschot van het nieuwe uienseizoen en startte Heide-Zwiebel AG met de sortering en verkoop van de hoofdoogst. "We dachten allemaal dat er dit jaar grote, dikke uien zouden zijn. Helaas kwam vervolgens de hittegolf, die een zeer negatieve uitwerking op de groei van de uien heeft gehad. Dat wil zeggen, we zullen wel grote uien kunnen oogsten, echter niet zoveel als voorheen gedacht. Alles bij elkaar zullen we geen topoogst, maar een normale oogst bijeenbrengen", prognosticeert Kerstin.


Bewaring voor langere tijd is vanwege de koelcapaciteiten van Heide-Zwiebel AG tot midden juni mogelijk.

Start van het hoofdseizoen
Ondanks de moeilijke klimaatomstandigheden rekent men op een normale verkoopsituatie. De winter- en plantuien zijn nu grotendeels op en de vroege rassen uit de Pfalz zullen ook binnenkort opraken. Direct aansluitend opent normaal gesproken de verkoopperiode van de Noord-Duitse uien. "Deze week starten reeds de eerste acties in de retail en daarna gaat de verkoop succesvol van start."

Momenteel liggen de uienprijzen aan het begin van het seizoen iets onder het niveau van vorig jaar.

Areaaluitbreiding in Niedersachsen
Naast de in de handel gebruikelijke gele uien verkoopt Heidezwiebel AG ook rode partijen uit lokale teelt. Hoewel het nog steeds om een niche op de uienmarkt gaat, vertoont het marktaandeel een lichte stijging, ziet Kerstin. "Ook in onze regio stellen we een areaaluitbreiding vast, maar wel een beperkte."

Niet alleen bij de rode uien, maar ook bij de gele uien is de tendens nog steeds stijgend, vult Kerstin aan. "We zien de afgelopen jaren steeds weer nieuwe telers in onze regio die om prijstechnische redenen voor de uienteelt kiezen. Dit leidt tot een areaaluitbreiding, ongeveer net zoals in het Rheinland. Naar mijn idee zal de tendens steeds verder omhoog gaan, zolang de uienprijzen hoog zijn.“

Voor meer informatie:
Heide-Zwiebel AG
Kerstin Meinicke
Flachskamp 25, Klein Süstedt
D-29525 Uelzen
Tel. +49 581-97355050
Fax +49 581-97355054
info@heide-zwiebel.de 
www.heide-zwiebel.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.