Verbod op uienexport leidt tot verlies van € 600 mln voor Indiase telers

Telers uit het Indiase Maharashtra lijden waarschijnlijk enorme verliezen van meer dan € 600 mln als gevolg van een overheidsbeslissing om de uienexport verbieden. Deskundigen beweren dat dit besluit op de internationale markt waarschijnlijk gunstig zal uitpakken voor China en Pakistan.

Aan het einde van het zomerseizoen hadden de telers in Maharashtra ongeveer 2,7 mln ton uien opgeslagen, waarvan 60% overblijft. Na de aankondiging van het verbod zijn op verschillende plaatsen, zoals Nashik, Pune, Nagar en Solapur, vrachtwagens met ladingen uien gestrand.

Vorige week besloot het ministerie van Handel de uienexport te verbieden. Het besluit kwam als een verrassing, omdat de overheid deze stap meestal zet als de prijzen omhoogschieten en het aanbod zwak blijft. Maar dit jaar heeft het land een grote uienopbrengst gezien.

Volgens de experts komt het verbod op een moment dat de uienprijzen na enkele maanden van laagconjunctuur zijn gaan stijgen. Het gemiddelde handelstarief, dat € 0,23/kg in juli was op de grootste uienmarkt van het land in Lasalgaon, kwam nu op € 0,40/kg en zou nog verder stijgen. Maharashtra is de staat met de grootste uienteelt in het land.

Sharad Pawar van de politieke partij NCP heeft al gewaarschuwd dat het besluit andere landen zoals Pakistan de mogelijkheid zou kunnen bieden India op de internationale uienmarkt te verdringen. Aan asianage.com vertelde hij: "Het verbod brengt het exportaandeel van India op de uienmarkten van de Golflanden, Sri Lanka en Bangladesh in gevaar."

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven