Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt uien

Midden september stelde India een exportverbod in voor haar uien wat gelijk zorgde voor meer vraag naar Hollandse, Spaanse, Egyptische, Turkse en Chinese uien in Azië en het Midden-Oosten. Vooral voor Nederland komt dit goed uit omdat dit een overaanbod aan rode uien kan voorkomen dit jaar. Verder wordt de nieuwe oogst in Europa en de noordwestelijke staten van de VS gekenmerkt door weinig dikke maatsorteringen. Dat levert voor andere productielanden weer kansen op zoals Italië waar de buitenlandse vraag dit jaar is gestegen. Verder steeg de uienexport in Australië en Nieuw-Zeeland en is het seizoen in Peru 3 weken eerder begonnen.

Nederland: Kansen voor Nederlandse exporteurs na exportstop India
Nederland had opnieuw een bijzonder groeiseizoen met een enorm droog voorjaar, wat zorgde voor een slechte opkomst. Daarna volgde toch nog regen, anders waren de opbrengsten desastreus geweest. Wel verschillen de opbrengsten enorm en nemen ook de kwaliteitsproblemen toe. De impact van de Corona uit zich volgens exporteurs vooral in betalingsproblemen met het betalingsverkeer. Wel zien de Hollandse exporteurs de nodige kansen op de wereldmarkt dit seizoen. Momenteel komt de vraag naar Nederlandse uien voornamelijk uit twee hoeken: uit West-Afrika en het Verre Oosten. West-Afrika is inmiddels overspoeld met Hollandse uien, maar de exportstop die India instelde zorgt onverwachts voor een verhoogde vraag uit Azië. Vorig jaar kwam India al als een konijn uit de hoge hoed en dat lijkt dit jaar opnieuw te gebeuren. Overigens zeggen exporteurs erbij dat dit ook hard nodig is, omdat door de groei van het rode uienareaal anders een overaanbod aanstaande was. Wel wordt er uit uienhoek nu gewaarschuwd voor speculanten die opduiken om hier hun graantje weer van mee te pakken.

Duitsland: Gemiddelde oogst met weinig grote maten
Begin deze maand viel het startschot voor de Noord-Duitse uien, in zuidelijkere teeltgebieden (Beieren, Palts) werd al eerder geoogst. Door de droogte in de aanloop naar het oogstseizoen verwacht men een gemiddelde productie met weinig dikke maten.

Met name in het Noord-Duitse Nedersaksen wordt het areaal in rap tempo uitgebreid. “Er zijn jaarlijks enkele telers die vanuit financiële overwegingen voor de uienteelt kiezen. Zolang de uienprijzen ook de komende jaren aan de hoge kant blijven, zal deze trend aanhouden”, klinkt het.

Verenigd Koninkrijk: Ondanks weersomstandigheden verloopt het seizoen relatief goed
2020 zal de boeken ingaan als een meer uitdagend groeiseizoen voor uien met een van de natste winters gevolgd door een zeer warme en droge lente. De temperaturen in juni en juli stegen tot recordhoogtes, waardoor de uienoogst er ongelooflijk divers uitzag. Gelukkig was het weer over het algemeen goed door de oogst en nu het merendeel van de oogst binnen is, is het herstel van de uienkwaliteit en -opbrengst over het algemeen positief. Het Britse uienseizoen verloopt dan ook relatief goed, ook gezien de kwaliteit van het product. Er zijn wel wat zorgen over de gevolgen van de hoge bodemtemperatuur en dan vooral met de nadruk op fusarium en roze wortel die tijdens de opslagperiode nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Door het coronavirus was er in de lente een ongelofelijke hoge vraag naar uien. De verkoop herstelde zich echter tot een stabieler niveau in mei en juni. Het is nu afwachten welke beperkingen er nog volgen in de wintermaanden om het virus in te dammen en wat het effect daarvan gaat zijn op de prijs voor uien op de Britse markt.

Frankrijk: Opbrengst goed, zorgen over de markt
De oogst in Frankrijk is dit jaar goed in zowel qua volume als kwaliteit. Ook over de maatsorteringen en weersomstandigheden tijdens de oogst zijn de Franse telers tevreden. Er zijn echter wat meer zorgen over de verkoop vooral naar de horeca en catering toe die op het moment nog beperkt zijn in het land.

Oostenrijk: 2020 matig oogstjaar
Vanwege het warmte loopt de oogst van de Oostenrijkse uien op z’n eind. In sommige delen van het land ligt de productie zo’n 20% onder het gemiddelde. De binnenlandse vraag evenals de export blijft stabiel. De prijzen circuleren rond de 0,12 tot 0,15 €/kg.  

Italië: Veel vraag uit buitenland maar eigen markt blijft achter
In Italië is het seizoen begonnen maar waar de vraag op de eigen markt nog wat afwachtend is, komt er uit het buitenland al veel vraag naar de Italiaanse uien, meer dan in de voorgaande jaren.

"Op Europees niveau zijn de uienteeltoppervlakken min of meer gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De markt in Italië heeft geen sterke duw, terwijl er meer vraag is vanuit het buitenland", vertelt een operator uit Noord-Italië. "Er is veel vraag naar Italiaanse uien van hoge kwaliteit in Frankrijk, België, Duitsland, Nederland, een teken dat het premiumsegment schaars is in de rest van Europa. Er is beperkte concurrentie uit Spanje, dus Europese operators wenden zich steeds vaker tot Italiaanse spelers. "

Een operator uit Campanië merkt op dat de binnenlandse markt, zoals voorspeld aan het begin van het seizoen, al erg traag is, aangezien het aanbod niet in overeenstemming is met de vraag. “Er zijn enorme hoeveelheden onverkochte producten beschikbaar vanwege de lage vraag op de binnenlandse markt en veel groothandels klagen over de tegenvallende trend in de handel. Ook de prijzen zijn niet bemoedigend: de prijs is 30% gedaald ten opzichte van vorig jaar. "

Spanje: Uienoogst circa 40% lager dan vorig jaar
Het areaal Spaanse uien is dit jaar met 14% teruggebracht. Door de hittegolven in de belangrijkste teeltgebieden waren de maten over het algemeen vrij klein. Normaal gesproken bestaat de Spaanse productie voor 30% van uit grote maten uien maar dit jaar is de beschikbaarheid niet hoger dan 10%. Als gevolg hiervan is de Spaanse uienoogst circa 40% lager dan vorig jaar.

De markt is daarom op zoek naar uien en de vraag nam aanzienlijk toe, evenals de prijzen voor zowel telers als handelaren. Er wordt een flink tekort aan grote kalibers verwacht waardoor de prijzen zullen stijgen. De cateringservice herstelt zich enigszins sinds de heropening van de scholen na de zomervakantie en dat helpt om de vraag in Spanje nieuw leven in te blazen. Opvallend is ook het verbod van India om zijn uien te exporteren, waardoor de vraag naar Spaanse uien (rood en wit) is toegenomen in het Midden-Oosten en Azië, maar vooral in Europa, omdat Nederlandse exporteurs grote hoeveelheden naar markten buiten Europa sturen.

India: Exportstop, november wordt erop of eronder 
Nadat de prijzen op de binnenlandse markt significant begonnen te stijgen besloot de Indiase overheid in te grijpen en kondigde het een exportban af op uien om zo de prijsstijging af te remmen voor de consumenten. Dit is de tweede keer op rij dat de Indiase overheid deze stap neemt. De actie werd genomen door een tegenvallende oogst in Bangalore door zware neerslag. Hierdoor komt er een grote druk te liggen op de oogst in Nashik. November wordt spannend voor de verdere doorzetting van de exportstop. Alles hangt af van het volume van de oogst in Kharif. Als deze ongunstig is dan blijft de exportstop waarschijnlijk in stand. 

China: Prijs blijft stijgen
De exportprijs van uien is de afgelopen weken flink gestegen. Hiervoor zijn meerdere redenen voor. Allereerst is de lockdown vanwege het coronavirus al enige tijd geleden opgeheven en begint de vraag vanuit de horeca toe te nemen. Tegelijkertijd is de logistiek in de havens weer normaal geworden waardoor de export soepel verloopt. Bovendien koopt men actief in tijdens het nieuwe seizoen waarvan de uien nu op de markt komen. Onder het gecombineerde effect van deze drie factoren zijn de marktprijzen voortdurend opgedreven.

Halverwege deze maand kondigde India een verbod op de export van uien aan. Zodra het verbod van kracht werd, richtten importeurs uit heel Zuidoost-Azië en Zuid-Azië hun aandacht op China. Op korte termijn is de marktvraag sterk gestegen en is de vraag naar uien groter dan het aanbod, waardoor de prijzen zijn gestegen. De toename van de vraag op overzeese markten heeft ook een zekere invloed gehad op de binnenlandse verkoop. Momenteel is ook de prijs van uien op de binnenlandse markt verder gestegen.

Verenigde Staten: Kostprijs stijgt voor teler in Noordwesten
De aanvoer van de binnenlandse uien komt langzaam op gang nu meer nieuwe teeltgebieden in het seizoen komen. De oogst is dit jaar vroeger begonnen in de staten Washington, Idaho en Oregon terwijl er nog voorraden komen uit Utah, Colorado en Michigan. De aanvoer ziet er normaal uit maar met nog weinig grote maten uit het noordwesten. Meer partijen in deze maatsortering worden verwacht over twee weken. De vraag komt vooral nog sterk uit de retail die vooral veel vraag heeft naar de kleinere maten. Veel hangt verder af van de opening van scholen en instituten als de lockdown in de VS wordt afgebouwd.

Dit jaar hebben de telers echter ook te kampen met enkele uitdagingen. Zo heeft de rook van de bosbranden in Californië zijn invloed op de uitharding van de uien waardoor de oogst op sommige plaatsen met 7 tot 10 dagen wordt vertraagd. Daarnaast heeft de sector te maken met een schaarste aan arbeiders en is daar dit jaar ook een schaarste aan vrachtwagens bijgekomen door de sluiting van een groot transportbedrijf. Dit drijft de prijzen voor transport op. Ook het inzetten van verpakkingslijnen moet soms op tijd worden ingepland. Toch blijven de prijzen stabiel en voor enkele maten onder het break-even punt zoals voor de jumbo gele uien. 

Peru: Vroege start nieuwe seizoen, kansen op markt VS
Het Peruaanse uienseizoen begon in juni, drie weken eerder dan normaal. Naar verwachting zal het seizoen niet vroeger eindigen maar doorlopen tot januari wat normaal is. De algemene vraag op de markt is gestegen als gevolg van de pandemie. De partijen die tot dusverre dit seizoen zijn verscheept liggen op schema, misschien zelfs iets boven het gemiddelde. Over het algemeen zullen de volumes uit Peru dit seizoen continue zijn. In combinatie met een toename van de vraag zal dit voor veel druk op de markt zorgen, de prijzen zijn hoger dan normaal. Rond week 40 wordt een beetje een tekort verwacht omdat er aan het begin van het seizoen een schaarste aan arbeidskrachten was door de pandemie en er minder uien werden geplant - deze uien zullen over ongeveer twee tot drie klaar zijn voor de oogst weken, en zullen lagere volumes hebben. De volumes zouden na een paar weken weer normaal moeten zijn. Het Amerikaanse seizoen van Vidalia- en Walla Walla-uien eindigde iets eerder dan normaal en dit creëerde een grote kans voor Peru om de Amerikaanse markt te betreden. Momenteel exporteert Peru zijn uien naar ongeveer 17 havens over de hele wereld.

Australië: Aanzienlijke stijging van de export
De Australische uienproductie is in 2018-2019 met 4%  gestegen tot 258.195 ton, en een waardestijging van 16% naar 191,2 miljoen AUD (115,9 miljoen euro). De export steeg aanzienlijk tot 47.490 ton - een stijging van 56%, met een stijging van 81% in waarde. De verse export was goed voor 18%van de totale productie, waarvan 7% naar de verwerking en 75% naar de verse aanvoer. Gele uien waren goed voor 79% van de variëteiten, rode uien 19%, witte uien 1% en sjalotten / lente-uitjes minder dan 1%. 4.983 ton uien werd geïmporteerd in Australië, waarvan het grootste deel uit China.

Nieuw-Zeeland: Recordhoogte voor exportwaarde uien
Volgens de laatste cijfers was er een recordhoogte als het gaat om de exportwaarde met 170,3 miljoen NZD (95,4 miljoen euro), waarvan 75% (71,7 miljoen euro) werd geëxporteerd naar drie markten: Continentaal Europa 46.3 miljoen euro, Indonesië 15.6 miljoen euro en het VK 9,9 miljoen euro. Uien waren de op drie na grootste export van tuinbouwproducten in NZ en in vergelijking met 2018 was het een stijging van 43.1 miljoen euro in termen van exportwaarde.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt avocado’s