Marktrapport Oostenrijk, week 41:

'Aardappeloogst maakt eindspurt, stabiele uienprijzen'

De Oostenrijkse aardappeloogst bevindt zich in de eindfase. Regionaal moesten de rooiwerkzaamheden vanwege het weer telkens onderbroken worden, maar het grootste deel van de akkers is inmiddels geoogst. De magazijnen zijn bij de handelaren ook al zeer goed gevuld. Kwalitatief gezien zijn er op veel plaatsen problemen met aantasting door draadworm, mechanische beschadigingen en verrotting. Het uitsorteerpercentage kan dit jaar dan ook hoog uitvallen. Wat betreft de vraag zijn er nauwelijks veranderingen ten opzichte van de voorgaande weken.

De binnenlandse afzet verloopt, zoals gebruikelijk in dit seizoen, onspectaculair. Acties in de retail zorgen daarbij voor de ene of andere opleving van de omzet. In de export blijft de situatie ongewijzigd moeilijk. Bij de telersprijzen zijn er geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande week. In Niederösterreich wordt er voor aardappelen van gemiddeld formaat meestal 12 euro per 100 kg betaald. Overmatig grote aardappelen worden voor 5 tot 8 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumproducten met AMA-keurmerk krijgt men tot wel 18 euro per 100 kg.

Stabiele uienprijzen
De Oostenrijkse uienoogst kon niet helemaal af worden gesloten. De oogstwerkzaamheden moesten afgelopen week vanwege het weer onderbroken worden. De restbestanden zullen, in zoverre het weer meespeelt, in de komende twee weken geoogst worden. Aan de marktsituatie is er niks veranderd. Een goed toereikend aanbod staat tegenover een rustige maar constante binnenlandse vraag. Daarbij is er een grotere vraag naar groot uitvallende uien. Op de exportmarkt ontbreekt het aan nieuwe impulsen. De telersprijzen bleven op het niveau van de voorgaande week. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kratje, werd aan het begin van de week afhankelijk van de kwaliteit 12 tot 15 euro per 100 kg betaald.

Stabiele telersprijzen bij wortelen
De wortelenmarkt in Niederösterreich presenteert zich grotendeels hetzelfde als in de voorgaande week. De oogst werd nog steeds afgestemd op de vraag. Met de bewaring wacht men nog even, aangezien op veel plaatsen de grondtemperaturen nog te hoog zijn. De telersprijzen liggen stabiel op het niveau van de voorgaande weken.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven