Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joeri Ongena, Uienschilbedrijf Ongena

“Nu ook langer houdbare en strooibare uienblokjes in het gamma dankzij nieuwe verwerkingslijn"”

Tholen – “2020 is een jaar om snel te vergeten”, vertelt Joeri Ongena van Uienschilbedrijf Ongena. “De coronacrisis heeft een flink impact gehad op de vraag naar bewerkte producten, waaronder gesneden ui. In een normaal jaar is de zomer voor ons booming, maar nu veel feesten en barbecues niet door mochten gaan, is de vraag naar uienproducten voor een groot deel weggevallen. Gelukkig hebben we nog wel wat afzet gehad met onze brochettes voor de vleesbedrijven, maar het was allemaal veel rustiger dan normaal.”

Over de uienoogst is Ongena tevreden dit jaar. “Er is voldoende product beschikbaar. De plantuien zijn goed gelukt en de maat is erg mooi. Ook onze bewaaruien zijn goed gelukt dit jaar, maar ik vrees dat we met een enorme stock gaan zitten, nu we steeds meer naar een gedeeltelijke lockdown gaan. Qua opbrengst mogen we niet klagen, maar we wachten bang af wat de crisis brengt. We hebben recent een tweede brochette-lijn aangeschaft, maar die heeft niet veel kunnen draaien. Ook de uitbreiding van de gebouwen staat momenteel on hold. We willen graag wat uitbreiden, zodat we makkelijk kunnen werken, maar dat gaat voorlopig nog niet gebeuren.”

Bereide maaltijden
“In de winter focussen we op uien-producten voor de bereide maaltijden, zoals soepen en winterkost. Echter hebben we aan het begin van de crisis gemerkt dat tijdens de lockdown mensen meer thuis zijn en zelf koken, waardoor ze minder voorbewerkte groenten kopen. We verwachten niet dat die hele markt weg gaat vallen, maar het zal waarschijnlijk wel een stuk rustiger zijn”, zegt Joeri.

Een trend die al jaren doorzet is dat er steeds meer uien worden geteeld in België. “Dit wordt gedaan voor teeltafwisseling en telers gaan ook wat nieuws opzoeken, na de crisis in de aardappelen dit jaar. In eerste instantie zijn we nog altijd akkerbouwer en hebben we het grootste deel van de uien die we verwerken in eigen beheer, vanaf het zaadje tot en met de opslag in onze schuur. Maar voor de uien die we moeten bijkopen, vinden wij het fijn dat we kunnen samenwerken met collega-telers in de streek, aldus Joeri. Voor het verwerken van de ui werkt Joeri met diverse rassen waar hij goede ervaringen mee heeft. “We weten welke rassen we moeten telen en welke absoluut niet. De vorm, de dikte van de rok, de kleur van het vlees, daar wordt allemaal op gesorteerd.”

Gecentrifugeerde uienblokjes
Naast de nieuwe lijn voor het snijden van de brochettes heeft Joeri ook een nieuwe lijn voor gecentrifugeerde uienblokjes. “Dit zijn uitjes voor bij de frikandel speciaal of bij maatjes. De uienblokjes bewaren veel langer en zijn goed strooibaar, omdat het grootste deel van het sap eruit is gehaald. Een belangrijk punt hierbij is dat je nog steeds de geur en volledige smaak van een vers handgesneden uitje hebt. Dit vonden we één van de grootste vereisten waar dit product aan moet voldoen. Het is een vers uienblokje, maar kleeft niet aan je handen, waardoor het een ideaal product is voor in de horeca”, besluit Joeri.

Voor meer informatie:
Joeri Ongena
Uienschilbedrijf Ongena
Weststraat 62b
9180 Moerbeke-Waas
info@ongena-uien.be     
www.ongena-uien.be